Anne Hathaway kakvu još nismo vidjeli: U novom hit trileru glumi zavodljivu plavušu opasnih namjera

Sundance Film Festival
Vidi originalni članak
  • Roman Ottesse Moshfegh pretočen je u smioni triler o ženskom bijesu i žudnji 
  • Film s Anne Hathaway u glavnoj ulozi atmosferom neodoljivo podsjeća na slavne Hitchcockove noir filmove
  • Priča je to o neobičnom odnosu dviju žena, jedne koju bi se lako zamijenilo za filmsku zvijezdu koja ne prestaje privlačiti pažnju i jedne koju svijet ne primijećuje, pa čak ni vlastiti otac

Na još uvijek aktualnom Sundance Film Festivalu premijerno je prikazan film 'Eileen', adaptacija romana Ottesse Moshfegh iz 2015. godine pretočena u nevjerojatno nelagodni triler natopljen uzavrelom erotikom, hitchcockovskim zaokretima i zimskom atmosferom Nove Engleske. Anne Hathaway koju najviše pamtimo po ulozi simpatične novinarke bez puno smisla i interesa za modu iz 'Vrag nosi Pradu', u njemu je odrasla u zavodljivu plavušu čija pojava nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

"Neki ljudi, oni su pravi ljudi, kao u filmu - to su oni koje gledaš", kaže muškarac (Shea Whigham) svojoj odrasloj kćeri (Thomasin McKenzie) s ležernom okrutnošću. "Drugi ljudi samo popunjavaju prostor... To si ti, Eileen." On je opaki pijanac, neuredan bivši policajac alkoholičar koji većinu dana nema volje čak ni skinuti svoj kućni ogrtač, i donekle je u pravu po pitanju svoje kćeri - sa svoje 24 godine, Eileen je mišja sjena koja bezvoljno korača životom u Massachusettsu oko 1964.

Ona je zapravo neplaćena sluškinja svog oca udovca koju dobronamjerno toleriraju ili jednostavno ignoriraju gotovo svi ostali u njihovom obalnom gradu plavih ovratnika, uključujući i njezine kolege u lokalnom zatvoru za maloljetnike gdje obavlja činovničke poslove. Na trenutke se čini da su u njezinom životu strastveni jedino trenuci samozadovoljavanja dok mašta o zgodnom, zamišljenom čuvaru ili zanešenim parovima u zamagljenim automobililma iza kojih voli parkirati.

Life&style 10 najiščekivanijih filmova na koje treba obratiti pozornost u 2023. godini

Rebecca Saint John (Anne Hathaway) je plavokosa božica u pencil suknji, nova psihologinja u zatvoru i doktorica znanosti s Harvarda dovedena kako bi predstavila moderne ideje kaznene reforme. Eileen Dunlop (Thomasin McKenzie) je jednako zaslijepljena i očarana njezinom pojvom kao i svi ostali, i šokirana kada ju Rebecca krene tretirati kao prijateljicu. Kada se počnu družiti i izlaziti zajedno na koktele, Eileen mijenja svoje tužne kardigane haljinama urezanog struka, krznom i vampirskim ružem - odjećom svoje pokojne majke, glamurozne relikvije još nedavnog, ali izumrlog doba.

Jedne noći nakon mnogo pića, Rebecca ju poljubi u usne. Čini se da ona uvijek ima vremena za Eileen, a obje dijele i fascinaciju slučajem tinejdžera koji je ubio svog oca u snu, ali nikad nije rekao zašto je to učinio. Ako uspije izvući informacije iz njega svojim novim tehnikama, Rebecca vjeruje da ga može izliječiti.

Life&style Ovih 10 sjajnih filmova najbolji su mentalni izazov, a završetak im je potpuno nepredvidljiv

Radeći sa svojim suprugom, Lukeom Goebellom, Ottessa Moshfegh je napisala sjajan noirish scenarij za film koji je, usprkos svim svojim teškim temama i istinski divljem obratu u trećem činu, istovremeno smiješan film, prožet vizualnom duhovitošću i neobičnom komedijom i što je najvažnije, priča u kojoj Eileen napokon više ne popunjava samo prostor, već je konačno zvijezda vlastitog filma.

Posjeti Miss7.24sata.hr