Želimo isprobati! Kraljica Maxima od Nizozemske podijelila je recept za svoje omiljene kekse

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Kraljica Maxima od Nizozemske ispekla je za svoj rođendan kekse
  • Recept je potom objavila javno na Facebook profilu nizozemske kraljevske obitelji
  • S ovim receptom doista možeš ispeći kekse koje bi i kraljice jele!

Kraljica Maxima od Nizozemske nedavno je proslavila svoj 49. rođendan u malom krugu obitelji i prijatelja. Za proslavu je ispekla argentinski specijalitet (njena majka potiče iz Argentine): Alfajores s Dulche de Leche (takozvani „mliječni karamel“, odnosno tradicionalni južnoamerički namaz – može ga se kupiti gotovog u trgovinama). Alfajores su ukusni keksi s nadjevom od Dulce de Leche te uvaljani u mrvice kokosa.

Na Facebook i na Instagram-stranici nizozemske kraljevske kuće je kraljica Maxima podijelila recept te objasnila: „Odrasla sam s alfajoresima. To su moji omiljeni keksi!“ Mi želimo isprobati, a ti?  

miss kuha Mmmm, ovo je najjednostavniji kolač od vanilije na svijetu – bez jaja, mlijeka i maslaca i tako slastan!

 

Ovo je recept za te kekse…

Sastojci

Za tijesto:

• 300 g kukuruznog škroba

• 200 g brašna

• 1 žličica sode bikarbone

• 2 prosijane žličice praška za pecivo

• srž jedne mahune vanilije

• 150 g šećera

• 200 g maslaca (sobne temperature)

• 4 žumanca

• naribana kora od bio limuna

• 1 žličica konjaka

Za nadjev:

• Dulce de Leche (gotovi kupljeni namaz ili domaći napravljen od kondenziranog mlijeka i šećera)

• mrvice kokosa

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva (gore/dolje).

2. Sve suhe sastojke (škrob, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, srž vanilije, šećer) pomiješaj u posudi pa dodaj meki maslac.

3. Zatim dodaj žumanca i konjak, tijesto zamijesi rukama te oblikuj kuglu. (Ako je tijesto previše mrvičasto, dodaj dvije žlice soka od limuna!) Ostavi da odstoji oko sat vremena.

4. Izvaljaj tijesto na debljinu 5 mm te s pomoću čaše ili kalupa izreži krugove promjera oko 4 cm.

5. Stavi krugove (ostavi razmak između oko 2 cm) na lim obložen papirom za pečenje te peci 10-12 minuta. Keksi trebaju ostati fino svijetli kako se ne bi presušili i razmrvili.

6. Ostavi kekse da se ohlade. Zatim nadjeni, odnosno zalijepi po dva keksa sa slojem Dulce de Leche. Na kraju uvaljaj rubove keksa u mrvice od kokosa.

miss7 kuha Maslac, margarin? Ne, ovo ulje najbolje je za pečenje kolača, keksa i drugih slastica

Posjeti Miss7.24sata.hr