Zaljubili smo se u vaze u obliku ženskih tijela koje izrađuje Tina Šarić

Instagram @tina_ceramic_art
Vidi originalni članak
  • Tina Šarić je akademska slikarica sa splitskom adresom koja se u keramiku zaljubila na prvi pogled
  • Osim što drži radionice keramike za djecu i odrasle, redovito stvara brojne zanimljive komade za svakodnevnu upotrebu
  • Uz prirodu, najviše ju inspirira žensko tijelo, a nama su se najviše svidjele upravo vaze nježnih i mekanih ženskih formi

Vaze su onaj jedan predmet, dodatak domu i ukras na koji smo posebno slabi. Osim što dom obožavamo uveseliti i obojati buketom prekrasnog cvijeća, bilo živog ili osušenog, najsretniji smo kada se ono nalazi u vazi koja sama po sebi očarava svojom posebnošću, jedinstvenoću, ljepotom i elegancijom. Upravo takve osjećaje u nama su izazvale one koje izrađuje Tina Šarić.

Iako je akademska slikarica koja predaje u talijanskoj školi mode i dizajna u Splitu, keramika je bila trenutak u njezinom životu koji se uistinu pokazao kao sudbonosan. U glinu se na prvi pogled zaljubila već pri prvom susretu s njom, osjetivši inspiraciju izraziti se na razne načine čim ju je primila u ruke, a zbog čega se njome i počela intenzivnije baviti. 

Njome se igrala i o njoj te kroz nju učila samostalno, jedno je vrijeme vodila i prodajnu galeriju s vlastitim radovima, ali i onima ostalih umjetnika, a na kraju je na red došao i keramički studio u kojem i danas stvara te, osim toga, drži radionice keramike za odrasle i djecu. 

"Mogla bih reći da ideja za nastanak brenda nije nešto što se dogodilo preko noći. Cijeli moj životni put vrti se oko kreativnosti i umjetnosti. Još od srednje umjetničke, pa preko likovne akademije, vlastite galerije…Kasnije je krenulo kroz modu. Naime, jedno vrijeme radila sam i kao tekstilni dizajner, a u školi za dizajn Callegari predajem modno crtanje i teoriju boja. Tako da je keramika tu ušetala nekako prirodno. Jednostavno je to bio sudbonosni susret, očito", kaže mi. 

Life&style Bura radi najnježnije komade od keramike. Posebno su nam se svidjeli njihovi češljugari

Nastaju u njezinom studiju brojni predmeti za svakodnevnu upotrebu poput šalica, zdjelica, tanjurića i već spomenutih vaza koje su, zahvaljujući svojoj skulpturalnoj estetici, same za sebe iznimno dekorativne. Neodoljivo nas podsjećaju na forme kakve se može pronaći u prirodi, definirane utjecajima vjetra, vode te flore i faune nekog prodručja, a ih prirode posuđuju i boje koje Tina u izradi najčešće koristi. 

"Inspiracija je nešto što crpim najviše iz okoline, iz prirode. Uvijek svojim učenicima kažem da je Inspiracija posvuda oko nas, samo trebamo znati gledati. Mene osobno inspiriraju prirodne, organske forme, mekane, oble linije, uglavnom nepravilne i asimetrične. Boje su nenametljive, prigušene, neutralne. Tu je zatim i tijelo kao neiscrpan izvor inspiracije. Žensko tijelo, koje je umjetnost samo po sebi, uvijek jedinstveno i moćno. Ponekad si, ako se radi o uporabnoj keramici kao što su šalice ili posudice, dam malo oduška s bojom i kistom pa bljesne tu i tamo malo šarenila."

Svaki je komad koji izradi poseban na svoj način, a posebno su nam se svidjele upravo vaze u oblicima ženskih tijela. Žensko je tijelo bilo nešto što ju je i u slikarstvu najviše inspiriralo, a ove vaze mekanih i zaobljenih linija uistinu će biti predivan dodatak svakom domu, bilo da u njima držimo omiljeno svijeće, bilo da ih puštamo da svojom ljepotom izložene u omiljenom nam kutku kradu sve poglede.  

Life&style Na Farfetchu se prodaju vaze i čajnici u obliku ambalaže za deterdžente i omekšivače

Znamo da um kreativnih ljudi i umjetnika baš kao ni oni sami nikada ne miruje pa smo je upitali i što novo kuha ili bolje rečeno peče u svom studiju. "Trenutno radim na novoj kolekciji skulpturalnih vaza. Istražujem neke nove materijale, nove kombinacije glina i glazure. Paralelno radim i na kolekciji uporabne keramike. Bit će i novih šalica, zdjelica… Također je u pripremi i web shop. Tako da stalno nešto vrtim i istražujem, a onda se kroz proces rada uvijek otvaraju nove situacije i nove mogućnosti… nema odmora!", priznaje, a mi jedva čekamo zaviriti u sve nove, ali bez imalo dvojbe jednako šarmantne komade.

Posjeti Miss7.24sata.hr