Za ugodnu večer kod kuće: kako napraviti savršene, hrskave kokice s karamelom
- Kokice su slane, naravno, tako ih najčešće jedemo, ali nije loše probati i sasvim novi okus
- Zato, kad ti je već dosta slanih, probaj napraviti ove savršene, hrskave kokice s karamelom
- Najbolja strana ovih kokica? Ostaju svježe i itekako jestive i fine tjednima
Kokice su slane. I gotovo. Dobro, možemo to tako postaviti. I najradije ih jedemo upravo tako, na klasičan način. No, što ako ti se svide – kokice s karamelom? Nisu za svaku priliku, naravno, ali nekad… Ne možeš baš reći da su jako zdrave, jer su okupane šećerom, ali ipak su kokice – kukuruz, pa samim time i nešto ipak bolja varijanta od mnogih grickalica.
Sjećaš se, možda, da smo nekoć jeli one gotove, pakirane, s raznim okusima, pa tako i kokice s karamelom? Ima ih i danas za kupiti, ne istih takvih, ali mogu se naći. Ipak, doma ih je slađe napraviti! Možeš ih jesti još svježe, tople, ljepljive… Ma, mljac!
A dobro će doći i za ove navijačke trenutke, ako nas sreća posluži. Ipak se igra uglavnom u vrijeme kad nije baš svima zgodno pijuckati pivo – uz koje, naravno, bolje idu one slane. Pa kad već ne možeš pivo, a ti se barem opusti uz šećer! Dokle ide…
Ove će kokice s karamelom biti pravi hit na druženjima, posebno ako su u igri i djeca. Možeš napraviti više kokica, pa ih pola ostaviti „samo“ slane, a polovicu obaviti ovim savršenstvom od karamela. Ako si dovoljno avanturističkog duha, možda ih možeš i pomiješati! Karamel ide tako dobro uz slano, znaš?
Nego, znaš koja je najbolja strana ovih kokica? Ostaju svježe i itekako jestive i fine tjednima, zbog čega bi mogle biti jedna od tvojih opcija za diy poklone za blagdane! Baš kao ušećereni bademi, upakirani u simpatičnu, ukrašenu teglicu, osvojit će onog kom daruješ. A uz malo truda dobiješ lako puno „materijala“ za ispuniti staklenke.
Tajna savršeno raspoređenog karamela je u – sodi. Ona će karamel učiniti prozračnim i tako pomoći da se ne skupi sav na jednom mjestu, nego se lijepo rasporedi po kokicama.
Kokice s karamelom
Sastojci:
- 100 g maslaca, neslanog
- 220 g smeđeg šećera
- 170 g kukuruznog sirupa, svijetlog (ili meda)
- ½ žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice sode bikarbone
Priprema karamela:
- Zagrij pećnicu na 110°C.
- Otopi maslac u loncu na srednjoj vatri.
- Dodaj šećer, kukuruzni sirup i sol. Miješaj dok se ne sjedini.
- Kad se počnu stvarati mjehurići, kuhaj 4 minute – BEZ MIJEŠANJA!
- Makni s vatre pa brzo umiješaj vaniliju i sodu bikarbonu. Kada prestaneš miješati, karamel će se zapjeniti i povećat će mu se volumen.
- Brzo prelij preko kokica, miješajući dok se karamela ne ohladi i počne stvrdnjavati.
Karameliziranje kokica:
- U dva pladnja rasporedi kokice.
- Peci 45 minuta, miješajući svakih 10-ak minuta, i to tako da držiš pladanj, pa ih „bacaš“ u zrak. Karamela će se ponovno otopiti, a bacanjem će karamel ravnomjernije prekriti kokice. (Ako koristiš med, peci 15 minuta duže).
- Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi. Nježno razdvoji kokice i posluži.
Ovaj članak u originalu je objavljen na portalu missGASTRO.