Vrijeme je za vruće i slasne fritule, a uz ovaj odličan recept uspijevaju svaki put
Foto: Unsplah / Food Photographer
- S dolaskom sve nižih temperatura i omiljene blagdanske atmosfere, fritule se nameću kao neizostavna slastica
- Bez obzira na to što ih se trenutno može kupiti na svakom koraku, fritule iz kućne radinosti još su posebnije, a uz ovaj, po mnogima najbolji recept za fritule – nema straha da neće uspjeti
- Zato, nabavi sastojke i kreni u slatku gastro avanturu koja će dom obojiti blagdanskim mirisom notama
- Pročitaj također: Ovih blagdana umjesto uobičajenog kuglofa na stol stavljamo – vijenac od baklave
Kao što smo spomenuli, prosinac bez fritula malo tko može zamisliti, stoga je pravi trenutak da se i sama odvažiš napraviti svoju varijantu. Naravno, postoji velik broj različnih recepata i gotovo svatko ima neki svoj posebni sastojak, ali mi smo se zadržali na klasici i u nastavku donosimo recept za fritule koji možeš upotpuniti dodatcima po želji. To osim čokolade i šećera u prahu, mogu biti primjerice med, javorov sirup, preljev od šumskog voća… mogućnosti je mali milijun.
Najbolji recept za fritule:
Sastojci za fritule:
- 500 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice šećera
- pola naribane narančine kore
- prstohvat soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 350 ml mlijeka
Priprema fritula:
- U manjoj posudi pomiješaj suhi kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka te ostavi da odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorila pjena. Zatim u velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, jaje, vanilin šećer i koricu naranče, pa dodaj aktivirani kvasac i postepeno preostalo mlijeko. Sve skupa miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Kada je tijesto ujednačeno, stavi ga u posudu, pogrij krpom i ostavi da se diže na toplom mjestu. Ovaj dio traje oko 1-2 sata, a znat ćeš da je tijesto dovoljno dignuto kada bude duplo veće od početnog.
- Kada je tijesto spremno, u dubokom loncu na srednje jakoj vatri zagrij ulje u kojem ćeš pržiti fritule. Kako se tijesto ne bi lijepilo po prstima, navlaži ruke i oblikuj male kuglice te ih stavi u ulje.
- Kuglice prži s obje strane dok ne poprime zlatno - smeđu boju, a kada su gotove posloži ih na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja.
- Kada su sve fritule gotove, posluži ih tople, a po želji posipaj šećerom u prahu ili prelij topljenom čokoladom i uživaj u slasnom blagdanskom zalogaju.