Vrijedi pogledati! The Politician: serija o privilegiranim klincima i svoj surovosti borbe za vlast

Getty/Guliver
Vidi originalni članak
  • Netflixova hit serija “The Politician” govori o dijaboličnim borbama za vlast u jednoj školi, što jezivo podsjeća na stvarnost američkog društva
  • Serija ujedinjuje tri velika holivudska igrača: samozatajnog Brada Falchuka koji stoji iza odličnih televizijskih serija, njegovu suprugu Gwyneth Paltrow, za koju je upravo pisao ulogu u seriji, i Bena Platta, izvrsnog glumca nove generacije
  • Za miss7 magazin, Nada Mirković donosi pregled jedne od najpopularnijih serija trenutno

Unatoč trendu vraćanja velikih filmskih glumaca na male ekrane zahvaljujući odlično pisanim ulogama u televizijskim serijama, Gwyneth Paltrow dugo je odolijevala televiziji. Imala je samo nekoliko malih cameo uloga. Rekla je “da” tek nakon dugog nagovaranja i to muškarcu kojem je u stvarnom životu rekla “da” prije godinu dana – Bradu Falchuku, genijalnom, ali samozatajnom televizijskom scenaristu, redatelju i producentu. 

  miss7 magazin miss7 magazin te čeka na svim kioscima, požuri po svoj primjerak!

Falchuk se filmom i ne zamara, radi isključivo serije – i niže komercijalne uspjehe. Sa stalnim poslovnim partnerom i dobrim prijateljem Ryanom Murphyjem, koji je medijski puno istureniji jer Falchuk bira ostati u pozadini, mijenjao je televizijsku povijest. Murphy ga je još 2003. pozvao da bude scenarist pojedinih epizoda i kod nas popularne serije „Reži me“, čime je započela njihova suradnja. Najpopularniji su projekti Murphyja i Falchuka serije „Glee“, „American Horror Story“, „American Crime Story“ i „Pose“, a ove godine dobili smo i prvu sezonu njihove crnohumorne serije „Političar“ (The Politician). Već se radi i druga sezona u suradnji s Netflixom. 

Serija prati bolesno ambiciozne, hiperbogate učenike privatne gimnazije u Kaliforniji. Baš kao i većina američke bogataške djece koja se još kao bebe počinju natjecati za mjesto u najboljim vrtićima i školama, spremni su na sve da u školi steknu bodove koji će im omogućiti da se upišu na Harvard. A to ih vodi prema ultimativnom cilju, pohodu na Bijelu kuću. Priča direktno aludira na nedavne velike skandale oko upisa privilegirane djece na najbolje američke fakultete i upravo je briljantna po tome kako unosi stvarnost u visokostilizirani camp kontekst. 

miss7 magazin Boris Kovaček: ''Predstavljam vam Anu Josipović, moju hrabru i nasmijanu prijateljicu''

Ambicije glavnog lika Paytona Hobarta već su u tinejdžerskoj dobi dijabolički pretjerane. Spreman je lagati i krasti da bi postao učenički predsjednik škole, a neuspjeh mu se čini sudbinom gorom od smrti. S grupom najbližih prijatelja i suradnika svoju kampanju vodi profesionalno kao da je već predsjednička. Svi su oni IT geniji, upućeniji u komunikacijske strategije i PR od američkih senatora ili kongresmena. Mladi „političari“ u seriji lišeni su osjećaja koje su rano zatomili s legalnim psihofarmacima pa spletkare i kuju zavjere jedan protiv drugog, opsjednuti društvenim statusom u svijetu u kojem ako nisi prvi, onda si gubitnik. Njihovi dijalozi odlično su napisani i serija je zabavna koliko i kultni „Glee“. 

Falchuk se nadahnuo privilegiranom djecom opsjednutom statusom i konzumerizmom kakvu je upoznao i preko svoje djece, tinejdžera Isabelle i Brodyja (iz braka s producenticom Suzanne Bukinik), te djece njegove druge supruge Gwyneth. Dramatičnost Falchukovih scenarija povezana je s njegovim osobnim životnim dramama. Prije desetak godina dijagnosticirali su mu tumor na kralježnici. Da je pristao na zračenje, vjerojatno bi umro jer se radilo o čudnoj nakupini krvnih žila koje bi prokrvarile. Spasila ga je organizacija Best Doctor, konzilij najboljih medicinskih stručnjaka za stanja koja je teško dijagnosticirati. Tu je organizaciju osnovao Bradov otac koji je bio internist i profesor medicinskog fakulteta na Harvardu. Neurokirurg je Bradu uspio spasiti život, no i dalje često trpi jake bolove. Sličnu malformaciju ima i u mozgu te ne zna kad bi mogla prokrvariti i tako ga ubiti. Tu je bolest naslijedio od oca koji je od nje umro. 

Brad nije bio naročito akademski uspješan jer je bio disleksičan i zbog toga je dugo bio neprilagođen. U gimnaziju koja je poticala liberalne vrijednosti odlazio je odjeven kao čudak, a deklarirao se kao republikanac. Kad je diplomirao na Istočnoj obali, preselio se u Los Angeles i upisao filmsku akademiju. Tamo je ostao i čekao deset godina na dobar posao i početak prave karijere sa serijom „Reži me“Više od 15 godina nakon toga Brad je počeo pripremati „Političara“ i to upravo pišući ulogu u seriji za Gwyneth. Ponudio joj je, naime, da glumi Georginu Hobart, majku glavnog lika, manipulativnog, a hipersenzibilnog, briljantnog Paytona, kojeg je usvojila kao bebu i voli ga mnogo više od svoje biološke djece, hladne, bešćutne i pokvarene. No ona je ulogu dugo odbijala prihvatiti jer je postala moćna žena u biznisu, internetski guru, i posvetila se svojem izrazito uspješnom projektu Goop, nekoj vrsti vodiča za ekološki, ideološki i holistički život. 

miss7 magazin Igor Rudan: ''Za uvjeravanje žena u vlastitu posebnost, složit ćete se, treba biti prilično “smart”

U jednom intervjuu Gwyneth je rekla da su Brad i Ryan Murphy bili uporni „kao pas koji se bacio na kost“. Bili su voljni posve prilagoditi termine snimanja njezinu poslovnom rasporedu, a Brad je poslije izbacivao velike dijelove dugih dijaloga i monologa koje je za nju pisao kad bi mu rekla da ne stigne učiti stranice i stranice teksta. Ukratko, Brad je učinio sve da Gwyneth odradi ulogu koju je napisao samo za nju. 

Iz malobrojnih Falchukovih intervjua očito je samo jedno – on je istinski zaljubljen u Gwyneth i jedino želi, unatoč slavi i poslovima, da vode normalan život u kojem on ponekad njoj sprema večeru (po receptu iz Goopove kuharice), a ona njemu doručak te da u suton svake večeri hodaju po plaži Santa Monice. U seriji „Političar“, Brad je Gwyneth pretvorio u apsolutnu kraljicu visoke mode. Gwyneth/Georgina u dugoj, koraljnocrvenoj couture haljini Caroline Herrere obrezuje ruže. U seriji nezaboravno glamurizirane scenografije i kostimografije Gwyneth nosi odjeću sa stranica Voguea. 

miss7 magazin Uzroci šokantne odluke koja je zatresla Ujedinjeno Kraljevstvo. Jesi li ti tim Meghan?

Mnogi kostimi zapravo su Bradova suptilna posveta stilu same Gwyneth. Recimo, na sastanku s obiteljskim odvjetnikom ima plašt sličan onom Toma Forda koji je nosila na Oscarima 2013. Georgina nosi i niz svilenih, maksimalističkih Guccijevih košulja (s mnoštvom krupnih prstenova kakve nosi kreativni direktor Guccija Alessandro Michele). U jednoj se sceni vozi u vintage autu spuštenog krova, odjevena u baloner Valentino s velikim crtežom tigra na jednoj strani, a onda postaje Catherine Hepburn za 21. stoljeće u savršeno uštirkanoj bijeloj košulji.  Zaljubljeni Brad rekao je da njegova dotjerana, kao trstika mršava Gwyneth u kadru ostavlja neponovljivo snažan dojam, kao da „isijava unutarnjim sjajem“ i zaključio: “Dok sam je gledao na setu, došlo mi je da joj viknem: ‘Ma goni se... Zašto ovo ne radiš češće?’”

Posjeti Miss7.24sata.hr