Ukusne i sočne domino kocke spravljaju se bez pečenja, a okus im je božanstven
- Za mnoge su domino kocke omiljeni kolač, ali i neizostavan dio božićne sezone, poput kuhanog vina i božićnog drvca
- Domino kocke prvi put su spravljene prije više od stotinu godina i od tada su se proslavile kao kultna slastica koje oduševljavaj mlade i stare iz godine u godinu
- Imamo recept za prefine domino kocke koje se spravljaju bez pečenja
Vrlo malo ljudi zna da su domino kocke nastale „iz nužde“ ranih 1920-ih godina, a u tim vremenima nestašice i siromaštva trebale su poslužiti kao isplativa alternativa konvencionalnim čokoladama i čokoladnim desertima koje si nije svatko mogao priuštiti.
Volimo zavodljivu kombinaciju pojedinačnih sastojaka domino kocki: aromatični keksi s čokoladom koji se tope u ustima uzdignuti su na novu kulinarsku razinu s finim slojem želea ili džema. Danas domino kocke svakako više nemaju imidž „kolača za siromašne“ i iznimno su popularne. Ako si ljubiteljica ove ukusne poslastice, onda svakako trebaš iskušati ovaj recept za domino kocke koje se ne moraju ni peći, a okus im je božanstven. Možda je to čak i savršeni desert za tvoju ovogodišnju blagdansku gozbu...
Recept za Domino kocke bez pečenja
Sastojci:
Za biskvit:
• 200 g špekulas ili keksa s maslacem (izmrvljenih)
• 100 g otopljenog maslaca
Za sloj želea:
• 150 g marmelade od marelica ili šljiva
• 1 žličica ruma
Za čokoladnu kremu:
• 200 g čokolade za kuhanje
• 200 g krem sira
• 200 ml vrhnja za šlag
Za ganaš:
• 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1. Stavi kekse u vrećicu za zamrzavanje i sitno ih izmrvi s pomoću valjka za tijesto. Izmrvljene kekse pomiješaj s otopljenim maslacem i dobro promiješaj da smjesa postane malo ljepljiva.
2. Smjesu za biskvit ravnomjerno utisni na dno kalupa (promjera oko 20 cm). Ostavi da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
3. Malo zagrij marmeladu u manjoj posudi i po želji dodaj žličicu ruma. Ravnomjerno rasporedi marmeladu po podlozi od keksa. Stavi u hladnjak na još 30 minuta.
4. Otopi čokoladu (u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj). U posebnoj zdjeli pomiješaj krem sir s tučenim vrhnjem dok ne nastane kremasta smjesa. Umiješaj otopljenu čokoladu i sve dobro promiješaj. Ovu smjesu ravnomjerno rasporedi po sloju želea i ponovno stavi kolač u hladnjak na oko sat vremena.
5. Otopi čokoladu za premaz i potpuno njome prekrij kolač. Opet stavi u frižider na najmanje dva sata da se stisne.
6. Izvadi kolač iz kalupa, nareži na komade i uživaj!