Tri odlična recepta za domaći voćni sirup kojeg možeš pripremiti za samo 30 minuta

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Voćni sirupi za razrjeđivanje s vodom su nam odmalena omiljeni napitci
  • Za njihovu pripremu ti, zapravo, ne treba puno vremena ni sastojaka
  • Oni se mogu napraviti od bilo kojeg sezonskog voća, a ne moraš izabrati jedno već možeš napraviti i kombinaciju

Iako na prvu voćni sirupi zvuče kao zdravi napitak, to se odnosi samo na one koje pripremamo u kućnoj radinosti. Industrijsko proizvedeni imaju slabu nutritivnu vrijednost, konzervanse te dodane arome i bojila. Stoga je bolja opcija, ali i jeftinija da ih doma pripremaš i tako si sigurna što si popila ti i tvoja obitelj.  

Life&style Evo kako još u kuhinji možeš iskoristiti prezrelo voće - imamo šest dobrih ideja

Osnovni postupak je veoma jednostavan. Bitno je da dobro opereš voće, a zatim iscijediš sok iz voća. Zatim u taj sok staviš u posudu i zagriješ na vatri dok temperatura ne bude 80 stupnjeva. Dok se zagrijava, bitno je da miješaš kako bi se šećer rastopio. Prethodno si pripremi staklene boce s metalnim čepom u koje ćeš spremati sirup. Čim si ulila sirup, zatvori bocu

Voćni sirup od jabuke

  • jabuke
  • voda
  • 70 - 80 grama šećera na litru soka
  • 1 vanilin šećer na litru soka
  • 1 dekagram limunske kiseline 
  • sok od limuna 

Jabuke operi i bez guljenja ih nareži na ploške. Prelij vodu preko narezanih jabuka tako da voda bude 4 do 5 prstiju iznad jabuka. Jabuke i vodu stavi na vatru te kuhaj, a kad počnu kipjeti, kuhaj ih još otprilike 6 minuta. Skuhane jabuke ostavi da odstoje 12 do 24 sata. Nakon što su odstajale, procijedi sok te na svaku litru soka dodaj 10 grama limunske kiseline,  sok od limuna  te šećer. Kad si sve dobro izmiješala, stavi opet na vatru da se smjesa prokuha. Kad zakuha, dodaj i vanilin šećer i s njim kuhaj još 5 minuta, a zatim prelij sok u čistu bocu. Da bi dobila vrhunski sok, boce u koje si ga prelila poslaži na deku i prekrij drugom dekom i drži tako dok se ne ohladi, otprilike 48 sati. 

Life&style Uz ovih 8 vrsta voća ćeš prirodno topiti masnoće - no s jednim ćeš morati pripaziti

Voćni sirup od naranče

  • 2 kilograma naranči
  • 1 kilogram šećera
  • 5 decilitra vode
  • 2,5 do 3 žličice limunske kiseline

Dobro operi naranče, a zatim od pola kilograma naribaj koru. Zatim iscijedi sok od svih naranči i trebala bi dobiti jednu litru soka. Zatim taj dobiveni sok ocijedi kroz sito. U posudu stavi šećer i vodu te stavi da se kuha, a kad zavrije ostavi na vatri još 5 minuta. Dodaj procijeđeni sok od naranče i prethodno naribanu koricu te dobro promiješaj sa smjesom vode i šećera pa makni s vatre i dodaj limunsku kiselinu. Kad se sve prožme, ostavi da se ohladi. Trebala bi dobiti oko 2 litre sirupa koji ćeš prije posluživanja razrijediti s vodom jednako kako bi i kupovni sirup. Također ne zaboravi da ga moraš čuvati u hladnjaku. 

Voćni sirup od limuna

  • 20 limuna 
  • 1.2 litre vode
  • 1 kilogram šećera
  • vanilin šećer po želji

Limune dobro operi te naribaj koricu, a zatim ocijedi sok. Preko naribane korice prelij vodu te pusti da odstoji na hladnom mjestu otprilike 24 sata. Dok se korica hladi, i sok od limuna ostavi na hladom mjestu isti vremenski period. Nakon što prođe 24 sata, u naribanu koricu i sok od limuna stavi šećer i vanilin šećer te prokuhaj neprekidno miješajući sve dok ne primijetiš da se šećer skroz otopio. Idući korak je da procijediš  smjesu te dobiveni sok prebaciš u staklene boce koje ćeš držati na hladnom mjestu.

Life&style Zaštita od koronavirusa: smije li se kupovati svježe voće i povrće iz supermarketa?

Posjeti Miss7.24sata.hr