Tri jednostavne ali vrlo učinkovite joga-vježbe koje će ti pomoći protiv bolova u leđima

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Opet te bole leđa ili si tek počela osjećati neugodnu napetost?
  • Bolovi u vratu i leđima poznati su mnogima od nas
  • S ovim jednostavnim, ali učinkovitim vježbama, možeš ublažiti bolna leđa – čak i spriječiti!

Rijetko koji dio tijela nas ljuti kao što to rade naša leđa. Jako velik broj ljudi pati od križobolje, a napetost i bol stalno uzrokuju probleme – a to se može izbjeći ciljanim kretanjem – što je puno bolje od tableta protiv bolova. Kao vrlo učinkovita metoda protiv bolova u križima pokazala se joga. To je potvrdilo istraživanje Sveučilišta Washington u Seattleu – asane (joga-vježbe) smanjuju bolove učinkovitije od klasične fizioterapije.

Joga pomaže tako da tegobe „tretira“ na različite načine, kažu stručnjaci. Asane mobiliziraju kralježnicu te istežu jednu grupu mišića- dok istovremeno jačaju drugu. Pošto djeluju opuštajuće, sjajno smanjuju stres – glavni uzrok križobolje. Donosimo ti tri najučinkovitije vježbe protiv bolnih leđa – koje su dobre za početnike i napredne vježbače. Najbolje je da isprobaš različite asane (lako ćeš ih pronaći na Internetu) – svatko pronađe svoju omiljenu vježbu koja najbolje pomaže. Oprez kod izvođenja vježbi: uvijek se polako isteži, ali toliko da osjećaš povlačenje u mišićima. I odmah stani s vježbom ako osjetiš bol!

ZANIMLJIVO Na ovih 10 načina joga djeluje na tvoje tijelo - a otkrivamo ti pozu koja pomaže kod stresa i depresije

Sfinga

Evo kako se izvodi: lezi ispružena na trbuh, podigni trup tako da staviš laktove ispod ramena te ispružiš podlaktice prema naprijed. Pritisni ruke prema dolje te gledaj ravno ispred sebe. Ostani tako najmanje 20 udisaja i izdisaja – ili toliko dugo dok se ugodno osjećaš u tom položaju.

Zašto je to dobro: ova vježba lagano otvara gornji dio leđa te opušta ramena i šiju. Osim toga, ova opuštajuća asana potiče regeneraciju simpatičkog živčanog sustava te tako smanjuje stres.

Sjedeće uvrtanje

Evo kako se izvodi: sjedi na pod s ispruženim nogama. Desnu nogu stavi lijevo od lijevog bedra, a lijevu nogu savij. Okreći gornji dio tijela u desnu stranu te pritišći lijevim laktom desno bedro kako bi pojačala uvrtanje. Zadrži taj položaj pet udisaja i izdisaja, a zatim sve ponovi s drugom nogom u drugu stranu.

Life&style Pravo je vrijeme za "bijesnu jogu" - vježbanje uključuje psovanje, alkohol i glasnu glazbu!

Zašto je to dobro: ova vježba mobilizira kralježnicu koja je „zaspala“ zbog dugog sjedenja. Također čini srednji dio leđa pokretnijim.

Pas prema dolje

Evo kako se izvodi: iz uspravnog položaja stavi ispred sebe ruke na pod. Zatim ispruži noge. Pete trebaju biti maksimalno pritisnute prema podu. Ostani u tom položaju 5 do 10 udisaja i izdisaja (ovisno o kondiciji).

Zašto je to dobro: ova vježba isteže cijelu kralježnicu. Ako se redovito izvodi, djeluje i protiv pogrbljenih leđa.

Posjeti Miss7.24sata.hr