Tiramisu, ali s jabukama(!) brzi je desert koji će oduševiti i najzahtjevnije goste
- Jesen je vrijeme kada ne možemo odoljeti slatkim i sočnim jabukama, osobito u finom desertu
- A nije svaki desert kompliciran, ovaj tiramisu s jabukama može se napraviti brzo, jednostavno i bez pećnice
- Voćni, kremasti i neodoljivo ukusni tiramisu s amaretti keksima i jabukama daje talijanskom klasiku sofisticirani zaokret
Jesen je savršeno godišnje doba za recepte s jabukama - bilo da je riječ o piti ili štrudli od jabuka prema bakinom receptu ili mrvičastom kolaču od jabuka. Međutim, imamo recept za sočni tiramisu s jabukama i amaretti keksima, koji se spravlja jednostavno, brzo, bez pečenja i bez jaja. Ovaj je fini tiramisu najbolje je poslužiti u čaši, a okusom će oduševiti i najveće gurmane.
Tiramisu s jabukama - recept
Sastojci za 4 porcije:
• 200 g nemasnog svježeg sira (quark sira)
• 300 g mascarponea
• 50 g vrhnja za šlag
• 1 vrećica vanilin šećera
• 30 g šećera u prahu
• 2 žlice soka od limete
• 2 jabuke (otprilike 180 g svaka)
• 200 mililitara soka od jabuke
• 1 žličica kukuruznog škroba
• 100 grama amaretti keksa (talijanski keksi od badema)
• 1 žličica kakao praha
Tiramisu od jabuka - priprema
1. Miksaj svježi sir, mascarpone, vrhnje, ½ žličice vanilin šećera, šećer u prahu i sok od limete nastavkom za pjenjaču ručnog miksera oko 3 minute dok ne postane kremasto. Pokrij i stavi u hladnjak.
2. Operi jabuke, nareži ih na četvrtine, očisti te narežite na kockice otprilike ½ cm veličine. Preostali vanilin šećer i sok od jabuke stavi u lonac i zakuhaj na srednjoj vatri. Umiješaj kukuruzni škrob otopljen u malo hladne vode i pirjaj 2 minute dok se sok malo ne zgusne. Dodaj jabuke, ponovno zakuhaj, makni s vatre i ostavi da se ohladi. Izmrvi amaretti kekse. U čaše složi kremu od mascarponea, ragu od jabuka i amaretti kekse. Pospi kakao prahom i posluži.