Što ne smijete jesti nakon što pređete 50 i koje namirnice morate imati na tanjuru

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • 'Svega umjereno', stara je izreka koja ne može biti točnija. S godinama je sve važnije zdravo jesti
  • Ako se želiš osjećati dobro i kad je mladost već prošla, četiri stvari su važne
  • Osnovno pravilo: jedi nutritivno bogate namirnice i obroke i sve radikalne promjene u prehrani prođi s liječnikom da ne bi bilo iznenađenja

Sve se žene sjećaju doba kad su mogle jesti kekse ili sladoled gotovo u neograničenim količinama. Na žalost, nakon 50. godine stvari se počinju mijenjati. Srednja dob ne donosi samo prve sijede vlasi i bore, već i usporavanje metabolizma, gubitak estrogena i još puno drugih hormonalnih promjena. Na što se sve to skupa svodi? Žene vježbaju i vježbaju, ali kao da se ništa ne mijenja, šlauf oko trbuha uopće se ne smanjuje.

Što mogu poduzeti žene starije od pedeset?

I kad je starenje u pitanju, svi mi možemo pametnije ili manje pametno postupati u životu i donositi odluke koje nešto mijenjaju. Ili ne. Možemo pronaći koloristicu koja će savršeno (i neprimjetno) prekriti sijede ili botoxom 'zalediti' prve bore mrštilice na čelu i između obrva. Ili ih prihvatiti. No, postoje odluke koje nisu tako bezazlene i koje bi bilo dobro napraviti - vježbati i jesti pravilno, zdravo ako želimo ostati zdrave.

Kraljica bobičastog voća 9 fantastičnih stvari koje se dogode u tvom tijelu ako jedeš borovnice

'Svega umjereno', stara je izreka koja ne može biti točnija. S godinama je sve važnije zdravo jesti. Uz izreku koju smo spomenuli treba imati na umu još jednu - 'vježbanje nikad ne može do kraja izbrisati greške koje radimo za stolom'. Ako se želiš osjećati dobro i kad je mladost već prošla, četiri stvari su važne: ostani aktivna, jedi hranu koju nabrajamo, izbjegavaj hranu s drugog popisa i nadaj se najboljem.

Svjetski instituti koji se bave starenjem svake godine donose vodiče za pametnu srednju dob koji obavezno sadrže i preporuke kako i što jesti. Osnovno pravilo: jedi nutritivno bogate namirnice i obroke i sve radikalne promjene u prehrani prođi s liječnikom da ne bi bilo iznenađenja. Recimo, žene koje su na statinima, lijekovima protiv kolesterola, ne smiju jesti grejpfrut, inače savršen izbor za sve ostale žene.

Miss kuha Odlična ideja! Ovo je najbrži i najzdraviji način da se odmrznu meso i riba - bez mikrovalne

Fokus nam treba biti na zdravim proteinima i povrću, a važno je u prehranu uvrstiti što više namirnica živih boja.

Nutricionisti savjetuju da žene nakon 50. godine izbjegavaju hrenovke, kobasice i špek jer su slani i puni aditiva. Masni su i procesirani pa su nutritivno manje vrijedni. Važno je zapamtiti da treba izbjegavati preslano i premasno.

Proteinske pločice ili čokoladice prepune su šećera i industrijski procesiranih sastojaka. Često sadrže proteinski prah od soje koja je tretirana pesticidima.

Čuvaj se i kokica jer se prečesto peku na starom, lošem ulju i njime su zasićene.

Ako voliš smoothie od voća, radi si ga sama sa zaleđenim voćem, svježim zelenim povrćem poput mladog baby špinata, s prirodnim jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bademovim mlijekom.

Što odabrati:

Najbolje se hranimo kad si sami kuhamo i ne kupujemo procesirane, gotovo stvari. Kad same kuhamo, u jela ne stavljamo šećer ili industrijske masnoće i konzervanse.

Što kupiti na tržnici

Kao prvo ribe poput losoa, skuša ili srdela pune omega 3 masnih kiselina koje kontroliraju zdravlje srca i krvnih žile te mogu pomoći u borbi protiv reumatoidnog artritisa. Osim toga, odličan su izvor proteina.

Borovnice su bogate antioksdansima koji nas štite od slobodnih radikala, a to znači od bolesti srca i raka.

Jogurt je zdrav, fermentirani mliječni proizvod, izvor kalcija i probiotika.

Maslac od badema koji sadrži tri puta više vitamina E od kikirikijevog maslaca, a sadrži manje omega 6 masnih kiselina koje mogu pogodovati sitnim upalama organizma.

Mali kućni trikovi Maslac ne mora biti u hladnjaku - saznaj koliko dugo može ostati svjež na sobnoj temperaturi

Baby špinat krcat je folnom kiselinom, vitaminima C i K, kalcijem, željezom, kalijem, drugim antioksidansima i vlaknastim tvarima.

Maslinovo ulje može pomoći kod lošeg kolesterola i tako smanjiti rizik od bolesti srca. I ono se bori protiv mikroupala.

Rajčice sadrže vitamin C, likopen, kalij, vitamin K i vlaknaste tvari.



Iz gljiva dobijamo betaglukane, bakar, kalij, magnezij, cink i B vitamine, kao i vlaknaste tvari. Pomažu u jačanju imuniteta i zdravlja mozga.

Peršin eliminira toksine iz tijela. Sadrži puno vitamina K, folata, kalija, kolina i vlaknastih tvari.

Avokado je bogat vitaminima K, C, E i B6, riboflavinom, nijacinom, folatom, magnezijem, luteinom, beta karotenom i omega 3 masnom kiselinom.

Brokula je povrće iz obitelji kupusnjača, a za njih se zna da pomažu u sprečavanju raka i čuvaju stanice od oštećenja. Sadrži i sulforafan koji može pomoći kod šećera u krvi. Bogata je vitaminom K, C, folatom, kalijem i vlaknastim tvarima.

Paprike treba jesti svih boja. Bogate su vitaminima C, K, E i A, folatom, kalijem vlaknastim tvarima.

Posjeti Miss7.24sata.hr