Što bismo trebale jesti na prazan želudac – a što nikako nije preporučljivo

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Doručak je najvažniji dnevni obrok? 
  • Da, ali jedino ako jedeš prave namirnice 
  • Naime, nisu sve namirnice podnošljive na prazan želudac 

Naše tijelo treba ujutro puno prehrambenih tvari kako bismo dobro započele dan. U to spadaju ugljikohidrati, balastne tvari i bjelančevine. Neke namirnice su dobro podnošljive na prazan želudac i lako su probavljive pa su time idealne za doručak. Druge namirnice je bolje ne jesti na prazan želudac. Otkrit ćemo ti koje su to namirnice. 

Evo što smiješ jesti na prazan želudac

• Zobene pahuljice: bogate su balastnim tvarima koje smanjuju razinu kolesterola. Najbolje je napraviti kašu za doručak pa ćeš dugo ostati sita.

• Jaja: imaju malo kalorija, ali će te dugo držati sitom. 

• Lubenica: ima puno tekućine koja čini dobro praznom želucu. 

• Borovnice: poboljšavaju pamćenje te reguliraju izmjenu tvari u organizmu. Dvije stvari koje su ujutro jako korisne! 

• Integralni kruh: u njemu se nalaze polagani ugljikohidrati i druge važne hranjive tvari. Najbolje vrijeme za taj kruh je rano ujutro. Ali, neka bude bez kvasca! 

Priprema hrane Nećeš vjerovati, ali ovih 5 sorti povrća su zdravije kuhane nego sirove

• Orašasti plodovi: potiču zdravu probavu te reguliraju kiselinu u želucu, a osobito kad se jedu za doručak. 

• Med: najvažnija funkcija koju med ima – budi naše tijelo ujutro te ga puni energijom i snagom za cijeli dan.

Evo što se ne preporučuje jesti na prazan želudac

• Jogurt: ako ga jedemo na prazan želudac, poremetit će naše bakterije mliječne kiseline. To vrijedi i za druge fermentirane proizvode poput kefira ili sira. 

• Tijesto s kvascem: kvasac iritira želudac te može uzrokovati nadutost. Radije uživaj u pekarskim proizvodima poslijepodne. 

miss kuha 3 super recepta: nimalo dosadne, ukusne salate zdrav su obrok koji možeš spraviti za 20-ak minuta

• Slatkiši: to nije veliko iznenađenje. Slatkiši na prazan želudac nisu dobra ideja. Skočit će ti razina inzulina te raste rizik za nastanak dijabetesa. 

• Kruške: sirova vlakna u kruškama mogu ozlijediti sluznicu praznog želuca. Dakle, za doručak radije odaberi drugo voće, na primjer bobice. 

• Rajčice: bogate su taninskom kiselinom te povećavaju količinu želučane kiseline u želucu. 

• Krastavci: ni krastavci nisu preporučljivi na prazan želudac. Kao i svako drugo sirovo povrće mogu izazvati žgaravicu, nadutost pa čak i bolove u želucu. 

• Banane: može porasti količina magnezija u krvi ako jedeš banane na prazan želudac. To može štetiti srcu. Dakle, jogurt i banane nisu dobar doručak. Dvije bolje varijante su integralni kruh s medom ili zobena kaša s borovnicama. 

Posjeti Miss7.24sata.hr