Staza božanskih izvora jedan je od brojnih skrivenih istarskih dragulja i savršena ideja za jesenski izlet

Instagram @putujem.hr
Vidi originalni članak
  • Istra je jedna od onih destinacija kojoj se uvijek rado vraćamo, a staza božanskih izvora je prirodni dragulj koji mnogi još uvijek nisu otkrili
  • Oko 15 kilometara staze nudi uživanje u brojnim prirodnim ljepotama zahvaljujući brojnim izvorima, slapovima, mostićima i potocima, a cijeli krajolik ostavlja dojam kao da na svakom koraku možemo očekivati kakvo mitsko stvorenje
  • Oni kojima je gastronomija uvijek dobar poticaj trebali bi posjetiti i pizzeriju Rumore koja se nalazi u neposrednoj blizini i slovi za jednu od najboljih u Hrvatskoj

Istra nam je oduvijek bila jedan od dražih krajeva Hrvatske, onaj u kojem je zanimljiv baš svaki kutak i u kojem svako mjesto odiše posebnim šarmom, a brojne posjetitelje na prvu osvaja gastronomijom, prepoznatljivom arhitekturom, ali i pejsažima koji nerijetko ostavljaju bez daha. I dok su neki dijelovi kao na primjer Kotli već mnogima dobro poznati, ima i onih koje su tek rijetki počeli otkrivati, a koje zbog njihove ljepote apsolutno vrijedi posjetiti. Jedan takav je i kutak raja koji povezuje Labin i Rabac - staza božanskih izvora!

Life&style Posjet ovoj prekrasnoj vinariji u Istri zvuči nam kao savršena ideja za ljetnu uživanciju

Svaki dijelić ove petnaestak kilometara duge staze nudi jedinstvene poglede i uživanje u brojnim prirodnim ljepotama zahvaljujući brojnim izvorima, slapovima, mostićima i potocima koji ju okružuju. Potok Pećina ovdje se ulijeva u tirkizno jezero u zaljevu Maslinica, u blizini velikog slapa kriju se izvori Vrućak i Blažićevo, a tajanstvena Negrijeva špilja ostavlja dojam kao da bi iz nje svakog trena moglo proviriti kakvo mitsko stvorenje.

Svega par minuta od staze, na nekadašnjem starom putu koji je povezivao Labin i Rabac, mogu se vidjeti i ostaci romaničke crkvice sv. Hadrijana sagrađene nekad tijekom 12. i 13 stoljeća, a malo dalje nalazi se i izvor Šćurak, nekadašnji glavni gradski izvor koji je bio okružen velikim gradskim vrtom do kojega su žene nosile vodu u teškim brentama. Naime, do 1937. kada je Labin dobio vodovodnu mrežu i kada je podignuta i gradska fontana te vodoskok na šetalištu San Marco u starom gradu Labinu, u dvorištima palača bogatih plemićkih obitelji mogli su se pronaći bunari za skupljanje kišnice, dok su kuće na selu imale svoj kalić (baru) uz koji se nalazio veliki obrađeni kamen na kojem se prtila brenta.

Iako neki dijelovi staze nisu održavani dobro kao drugi, ovaj netaknuti dijelić prirode i dalje svojom ljepotom opija sve koji ga posjete i odlična je ideja za bijeg od užurbane svakodnevice, galame i gužve, a budući da u pitanju nije staza koja bi iziskivala veliki napor da ju se propješači, u njoj će jednako uživati i početnici, ali i nešto ozbiljniji entuzijasti.

Life&style Jedan od najboljih jesenskih izleta: Čarolija Papuka najljepše je što priroda može ponuditi

Za one kojima je uz prirodne ljepote potrebno malo dodatne motivacije, vrijedi spomenuti dobro poznatu labinsku pizzeriju Rumore koja se nalazi u neposrednoj blizini i slovi za jednu od najboljih u Hrvatskoj, kao i restoran Kvarner koji isti vlasnici drže više od dva desetljeća. 

Što se pak smještaja tiče, usudit ćemo se reći da u Istri ne postoji onaj s kojim se može pogriješiti pa je na nama samo da odaberemo jednu od brojnih opcija u ovome kraju. Mnoge kuće osim tradicionalnom kamenom ahritekturom osvajaju i kaminima na drva, bazenima i terasama s kojih pucaju najčarobniji pogledi, a što znači da kada se sve skupa zbroji i oduzme, imamo recept za savršen (mini) odmor koji će nas opustiti i napuniti pozitivnom energijom kad god nam to zatreba. 

Posjeti Miss7.24sata.hr