Slatki kolač od tjestenine neobičan je desert koji se svakako isplati probati
- Tjestenina kao desert? Ili slatka tjestenina kao glavno jelo? Zašto ne!
- Imamo recept za jelo 'Pastiera di Tagliolini', od 'kraljice tjestenine' Nadie Caterine Munno, neobični slatki kolač od tjestenine
- Ovo će jelo zasigurno biti hit na stolu i oduševit će velike i male gurmane
Želiš isprobati neko novo jelo ili sofisticiranu kreaciju s kojom ćeš razmaziti svoje goste i stvoriti večer za pamćenje? Što kažeš na nešto drugačiju kreaciju tjestenine: 'Pastiera di Tagliolini', od kraljice tjestenine Nadie Caterine Munno. Talijanka dolazi iz obitelji proizvođača tjestenine, a svoju ljubav prema talijanskoj kuhinji dijeli na društvenim mrežama (ima 4,3 milijuna pratitelja), piše i kuharice, a poznata je kao 'Pasta Queen' (kraljica tjestenine). Otuda i ovaj neobičan recept za slatki kolač od tjestenine.
Recept kraljice tjestenine za Pastiera di Tagliolini
Nadia Caterina Munno objasnila je u svojoj kuharici povijest ovog jela: „Tko kaže da tjestenina nije desert? Ili slatka tjestenina ne može biti i glavno jelo? Stoljećima se tjestenina začinjavala umacima koji bi se danas smatrali slatkima. Pastiera di tagliolini, uskrsni specijalitet moje bake Caterine, dio je upravo te tradicije. U njezinom drevnom receptu, duge, tanke niti tjestenine Sfoglia all’Uovo kombinirane su sa zaslađenom mješavinom jaja i kandiranog voća. Kada se to ispeče, nastaje vrhunsko iznenađenje. Svaki zalogaj podsjetnik je da treba preispitati naše ideje o tome što je 'ispravno' u smislu okusa - i doista, 'najinovativnija' jela ponekad se vraćaju na stvari koje su se nekoć smatrale tradicionalnima."
Sastojci za kolač od tjestenine
(za kalup promjera 22 do 26 cm)
• 4 žlice maslaca, plus još malo za podmazivanje
• 150 g sirovog šećera od šećerne trske, plus još malo za posipavanje
• 5 jaja
• 1/2 žličice mljevene vanilije (ili 1 žličica čistog ekstrakta vanilije)
• 1/4 žličice vode cvijeta naranče
• 1/4 žličice ružine vodice
• 1 žličica cimeta
• 20 g kandirane kore od naranče narezane na kockice od 5 mm
• naribana kora od 1 bio limuna
• mekani maslac, za kalup
• morska sol
• 400-500 g svježih tagliolina, domaćih ili kupljenih, alternativno tagliatelle
• 250 ml punomasnog mlijeka, dobro ohlađenog
• šećer u prahu, za posipavanje
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
2. Zakuhaj puno vode u velikom loncu na jakoj vatri.
3. U međuvremenu, u samostojećem mikseru opremljenom ravnom mutilicom (ili u zdjeli s ručnim mikserom), pomiješaj maslac i šećer. Dodaj jaja, vaniliju, vodu cvijeta naranče, ružinu vodicu, cimet, kandiranu koricu od naranče i koru od limuna i miješaj dok smjesa ne bude glatka i svilenkasta.
4. Dobro namasti dno i stranice okruglog kalupa (promjera 22 ili 26 cm).
5. Čim voda zavrije, dodaj prstohvat soli. Dodaj tjesteninu i kuhaj dok ne omekša, oko 30 sekundi.
6. Tjesteninu stavi u zdjelu i prelij hladnim mlijekom da se ohladi.
7. Smjesu maslaca i jaja dodaj smjesi tjestenine i mlijeka i oboje ručno promiješaj. Smjesu izlij u kalup za tortu i zagladi.
8. Peci u pećnici dok ne porumeni, oko sat vremena. Reži ohlađeno na komade i posluži posuto šećerom u prahu.