Sladoledna priprema za ljeto: Cheesecake na štapiću savršena je delicija za prave hedoniste
- Cheesecake na štapiću trenutačno je jedan od popularnijih trendova deserata
- Ruku na srce, doista originalna ideja, zar ne? Otkrit ćemo ti kako možeš napraviti ovaj slatki recept bez problema
- Imamo recept uz kojeg će ti ispasti 12 komada atraktive slastice, a na tebi je da ga kreativno dovršiš
- Pročitaj više: Recept za domaći profinjeni sladoled od stracciatelle i jagoda - može i na štapiću!
Cheesecake na štapiću ove godine zamjenjuje klasičnu verziju ove torte od sira i mnogima je omiljen. Nije ni čudo! Budući da su komadi torte savršeno porcionirani, izgledaju jednostavno sjajno, a mogu se dizajnirati i poslužiti na različite načine s različitim dodacima. Želiš isprobati popularni trend kolača? Spravi ga sama s pomoću ovog recepta…
Sastojci za 12 komada
Za prhko tijesto:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca (hladnog)
- 90 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 prstohvat soli
Za smjesu od sira:
- 500 g svježeg sira s malo masnoće
- 125 g maslaca (mekog)
- 180 g šećera
- 4 jaja
- 200 g vrhnja
- 200 g jogurta s vrhnjem (10%)
- 50 g jestivog škroba
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žličice limunovog soka
Preljev:
- 1500 g čokolade za kuhanje po želji
- 150 ml kokosovog ulja
- slatkiši, šećerne perlice itd. po volji
Dodatno:
- 12 ravnih drvenih štapića
Priprema
- Za prhko tijesto najprije nareži maslac na velike komade, a zatim zajedno s preostalim sastojcima zamijesi u posudi glatko tijesto. Zatim pokrij tijesto te ostavi u hladnjaku 30-60 minuta.
- Za smjesu od sira miksaj maslac, šećer i ekstrakt vanilije u posudi 3 minute. Zatim dodaj jedno po jedno jaje i umiješaj svako jaje u smjesu oko 20-30 sekundi.
- U posudu dodaj sok od limuna, sir, jogurt, vrhnje i škrob i sve miješaj dok ne dobiješ smjesu bez grudica.
- Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva (gore/dolje). Perforirani lim za pečenje obloži papirom za pečenje i na njega stavi prsten za pečenje (promjera 26 cm).
- Kratko promijesi tijesto, izvadi trećinu tijesta, oblikuj valjak debljine 2 cm i ostavi po strani. Stavi druge dvije trećine u kalup i ravnomjerno pritisni na dno tako da je dno potpuno prekriveno. Zatim pritisni valjkom za tijesto valjak od tijesta duž cijelog ruba torte uz posudu za pečenje, spoji je s podlogom i izvuci rub visok oko 5 cm. Zatim dodaj smjesu od sira.
- Udari lagano limom za pečenje po radnoj površini 3-4 puta tako da zrak izađe iz kolača. Zatim stavi lim za pečenje u donji dio pećnice pa tortu od sira peci 30 minuta.
- Pažljivo izvuci lim i zareži u tortu od sira na oko 1 cm od ruba kako ne bi popucao tijekom daljnjeg pečenja. Zatim ponovno peci 45 minuta. Isključi pećnicu i ostavi kolač da se hladi oko 10 minuta tako da su malo otvorena vrata pećnice. Tek onda ga izvadi.
- Pokrij tortu od sira i pusti da se potpuno ohladi, a zatim je stavi u hladnjak na najmanje 3 sata.
- Pažljivo izvadi tortu sa sirom iz kalupa i izreži na dvanaest jednakih dijelova. U svaki komad zabodi drveni štapić i stavi u zamrzivač na 3 sata.
- Za preljev rastopi dvije trećine čokolade u posudi uronjenoj u toplu vodu. Zatim u lonac umiješaj ostatak čokolade i kokosovo ulje. Ulij u visoku posudu ili mjernu čašu i nakratko umočite u nju komade torte jedan za drugim.
- Brzo stavi na čokoladu slatkiše, šećerne perlice i sl. te stavi na lim obložen folijom za pečenje da se ocijedi i posuši.
Dobro je znati: ako komade torte od sira ne pojedeš odmah, možeš ih držati u hladnjaku 3-4 dana. Komade sa svježim voćem, međutim, treba jesti odmah, jer ne traju toliko dugo.