Sezona je! Oduševi svoje goste ovim zamamnim, a brzim kolačem od trešanja i jogurta
- Osim što su tako ukusne, trešnje su i iznimno korisne za naše zdravlje budući da obiluju vitaminima i nutrijentima
- Ako nisi ljubiteljica preslatkih deserata definitivno bi trebala isprobati ovaj u kojem se sočan biskvit spaja upravo s trešnjama
- Brz je i jednostavan za pripremu, a tako dobro pristaje uz toplu šalicu kave, sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje
Sezona trešanja je u punom jeku! Jesi li znala da su upravo trešnje među voćem na trećem mjestu po brojnim blagotvornim učincima po zdravlje? Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra i magnezija. Bogate su i antioksidansima, a potiču i proizvodnju kolagena, proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Naravno, najbolje ih je konzumirati svježe, ali teško im je odoljeti i u nešto slađoj varijanti.
Ljubiteljicama umjereno slatkih kolača zasigurno će se svidjeti kolač čiji ti recept donosimo u nastavku. Riječ je o spoju ukusnog biskvita i trešanja koji tako dobro paše uz popodnevnu kavicu i kratki predah na terasi. Uz to, njegova priprema je iznimno brza i jednostavna pa će ga bez problema napraviti i oni koji nisu vični spremanju slastica.
Potrebni sastojci:
500 g trešanja
250 g brašna
180 g šećera
2 jogurta (čvrsta)
125 g otopljenog maslaca
50 ml mlijeka
4 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Priprema:
Na samom početku trešnje očisti od koštica i peteljki. U dvije posudu odvoji bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje pola navedene količine šećera. Žumanjke miješaj s preostalim šećerom i vanilin šećerom te im dodaj jogurt, otopljeni maslac i brašno s praškom za pecivo. Na kraju u sve to lagano umiješaj snijeg od bjelanjaka.
Smjesu stavi u namašćeni i pobrašnjeni kalup te po vrhu rasporedi očišćene trešnje. Peci pola sata u pećnici na 180 stupnjeva. Kolač serviraj ohlađen i izrezan na kockice. Uz ovaj biskvit sjajno će pristajati sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje. U slast!