Šarena povrtna pita, od svega što je ostalo u hladnjaku, odlična je za početak tjedna
- Imaš u hladnjaku još nešto mrkve, malo poriluka, zaboravljenu tikvicu, malo šampinjona ili nekog drugog povrća?
- Od ostataka povrća ćemo uz pomoć ovog recepta spraviti fino jelo i "počistiti" hladnjak
- Jednostavna opcija: pita koja sve sastojke umotava u prhko tijesto s maslacem i kremu od sira - zvuči kao obrok za gurmane!
Često nam nakon kuhanja raznih jela ostane ponešto povrća u hladnjaku na koje često i zaboravimo. Kako bi se riješila „ostataka“, predlažemo da ispečeš finu povrtnu pitu kakvu se ni bi sramili poslužiti ni vrhunski restorani.
Recept je jednostavan: pripremi i ispeci tijesto, dodaj povrće koje imaš u hladnjaku (možeš koristiti čak i prethodno kuhane ostatke), pripremi smjesu od sira i jaja koja sve sjedinjuje i stavi još dodatni sloj gaude. Dobit ćeš ukusan, šareni quiche, pitu u kojoj će zasigurno svi uživati!
Quiche od povrća - sastojci
Za tijesto:
• 250 g brašna
• ½ žličice soli
• 125 g maslaca (hladnog) + još malo za kalup
• 1 jaje
• malo krušnih mrvica
Za nadjev:
• 1 manja tikvica
• 1 paprika
• ½ poriluka
• 1 glavica luka
• 2 mrkve
• 200 g šampinjona
• malo ulja
• 3 jaja
• 200 g kiselog vrhnja ili crème fraîche
• 100 g sira gaude (naribane) + još malo za posipavanje
• sol, papar, muškatni oraščić
Savjet: Što se povrća tiče, možeš koristiti ono što ti je ukusno – ili ono što je u hladnjaku. Ovo su samo prijedlozi!
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom) i namasti kalup za tart te ga tanko pospi krušnim mrvicama.
2. Za prhko tijesto pomiješaj brašno i sol, nareži hladni maslac na kockice, dodaj i sve umijesi s jajetom. Po potrebi dodaj nekoliko žlica vode dok ne dobiješ glatko tijesto. Razvaljaj tijesto da bude malo veće od kalupa za tart pa stavi u kalup tako da tijesto prekrije dno i rubove. Prekrij papirom za pečenje te otereti papir. Peci 10-15 minuta.
3. U međuvremenu pripremi povrće. Operi i očisti tikvice, papriku i poriluk. Oguli luk i mrkvu te očisti gljive. Sve nareži na kockice pa prži na malo ulja u većoj tavi. Lagano posoli.
4. U međuvremenu pomiješaj jaja i crème fraîche te umiješaj naribanu gaudu. Začini solju, paprom i s malo muškatnog oraščića.
5. Nakon što se tijesto za pitu prethodno zapeče, a povrće malo omekša, možeš ga rasporediti po tijestu. Potom premaži sa smjesom od jaja i sira te pospi s još malo gaude.
6. Peci pitu još 30 minuta dok se smjesa od jaja i sira ne stisne, a tijesto ne postane fino hrskavo.