Šarena povrtna pita, od svega što je ostalo u hladnjaku, odlična je za početak tjedna

Unsplash/diliaragarifullina Foto: Unsplash/diliaragarifullina
Vidi originalni članak
  • Imaš u hladnjaku još nešto mrkve, malo poriluka, zaboravljenu tikvicu, malo šampinjona ili nekog drugog povrća? 
  • Od ostataka povrća ćemo uz pomoć ovog recepta spraviti fino jelo i "počistiti" hladnjak 
  • Jednostavna opcija: pita koja sve sastojke umotava u prhko tijesto s maslacem i kremu od sira - zvuči kao obrok za gurmane!

Često nam nakon kuhanja raznih jela ostane ponešto povrća u hladnjaku na koje često i zaboravimo. Kako bi se riješila „ostataka“, predlažemo da ispečeš finu povrtnu pitu kakvu se ni bi sramili poslužiti ni vrhunski restorani. 

Recept je jednostavan: pripremi i ispeci tijesto, dodaj povrće koje imaš u hladnjaku (možeš koristiti čak i prethodno kuhane ostatke), pripremi smjesu od sira i jaja koja sve sjedinjuje i stavi još dodatni sloj gaude. Dobit ćeš ukusan, šareni quiche, pitu u kojoj će zasigurno svi uživati!

Quiche od povrća - sastojci

Za tijesto: 

• 250 g brašna
• ½ žličice soli 
• 125 g maslaca (hladnog) + još malo za kalup 
• 1 jaje 
• malo krušnih mrvica 

Za nadjev: 

• 1 manja tikvica 
• 1 paprika 
• ½ poriluka 
• 1 glavica luka 
• 2 mrkve 
• 200 g šampinjona 
• malo ulja 
• 3 jaja 
• 200 g kiselog vrhnja ili crème fraîche 
• 100 g sira gaude (naribane) + još malo za posipavanje 
• sol, papar, muškatni oraščić 

Savjet: Što se povrća tiče, možeš koristiti ono što ti je ukusno – ili ono što je u hladnjaku. Ovo su samo prijedlozi!

Life&style Pistacije su hit namirnica u izradi slastica: imamo odličan recept za tiramisu od pistacija naše food blogerice

Priprema 

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom) i namasti kalup za tart te ga tanko pospi krušnim mrvicama.

2. Za prhko tijesto pomiješaj brašno i sol, nareži hladni maslac na kockice, dodaj i sve umijesi s jajetom. Po potrebi dodaj nekoliko žlica vode dok ne dobiješ glatko tijesto. Razvaljaj tijesto da bude malo veće od kalupa za tart pa stavi u kalup tako da tijesto prekrije dno i rubove. Prekrij papirom za pečenje te otereti papir. Peci 10-15 minuta.

3. U međuvremenu pripremi povrće. Operi i očisti tikvice, papriku i poriluk. Oguli luk i mrkvu te očisti gljive. Sve nareži na kockice pa prži na malo ulja u većoj tavi. Lagano posoli.

4. U međuvremenu pomiješaj jaja i crème fraîche te umiješaj naribanu gaudu. Začini solju, paprom i s malo muškatnog oraščića.

5. Nakon što se tijesto za pitu prethodno zapeče, a povrće malo omekša, možeš ga rasporediti po tijestu. Potom premaži sa smjesom od jaja i sira te pospi s još malo gaude.

6. Peci pitu još 30 minuta dok se smjesa od jaja i sira ne stisne, a tijesto ne postane fino hrskavo.

Life&style Ovo je bio najbolji recept u 2024., po ocjenama na popularnoj gastro stranici. Razočarani ili oduševljeni?

Posjeti Miss7.24sata.hr