Salata s piletinom ili plodovima mora: 4 brza recepta koji nude pravo osvježenje za ljetnih vrućina
- Ljeto nije vrijeme za “nakuhavanje” nego za jednostavna jela sa što više svježih sastojaka, a upravo to čini salate idealnim glavnim obrokom
- One su bogate vitaminima, lako ih je i brzo pripremiti te nude toliko željeno osvježenje u vrućim ljetnim danima
- Ovoga puta donosimo ti recept za četiri ukusne ljetne salate obogaćene omiljenom piletinom te neizostavnim plodovima mora
Premda salate prvenstveno doživljavamo kao ukusan prilog u ljetnim mjesecima one mogu postati i osvježavajuće glavno jelo. Kada se temperature na termometru popnu iznad 30 stupnjeva malo tko želi stajati iznad štednjaka dugo vremena. Svima nam je u mislima kako što prije pojesti brz i lagan obrok. Ovdje u "igru" sjajno uskaču salate koje nude zdrav obrok u kratkom roku. U nastavku ti donosimo četiri ukusna recepta za osvježavajuće ljetne salate:
1. Salata od piletine
Kako bismo ti olakšali muke, ovoga puta smo za tebe izdvojili četiri brza i ukusna recepta za osvježavajuću ljetnu salatu. A prva se na našem popisu našla salata od piletine. Priprema ove hladne salate iziskuje manje od 30 minuta, a može poslužiti kao okrepljujuć ručak ili lagana večera. Za izradu iste potrebno ti je:
- 600 g pilećeg filea
- 150 g rikule
- 4 luka
- maslinovo ulje
- 2 žlice aceta balsamica
- sol, papar
Postupak:
1. Meso narežite na kockice. Poprži na grill tavi s obje strane.
2. Očisti i operi rikulu, mladi luk i pripremi preljev.
3. Umiješaj maslinovo ulje i aceto balsamico. Dobro pomiješaj, najbolje malom pjenjačom.
4. Opranoj rukoli dodaj narezani luk, prelij je pripremljenim preljevom i lagano pomiješaj.
5. Preko salate posluži toplo pečeno meso. Jelo je speremo za konzumaciju.
6. Po želji u njega možeš dodati i malene rajčice, no nije obavezno.
Ovih 5 pogreška u pripremi piletine rade gotovo svi - a mogu se jednostavno izbjeći
2. Cezar salata sa škampima
Cezar salata zasigurno je najpoznatija verzija salate od piletine, no mi ti ovoga puta otkrivamo recept u kojem su glavna zvijezda - škampi. Ovi plodovi mora su ukusna, nutritivna i ljekovita niskokalorična hrana, a njihov sadržaj bogat proteinima čini ih izvrsnom alternativom mesu. Još jedna njihova velika prednost krije se u podatku da imaju mali udio masti. Za Cezar salatu sa škampima potrebno ti je:
- nekoliko različitih vrsta salata (rikula, radič, endivija, kristalka)
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol
- bijeli luk
- malo bijelog vina
- peršin
- škampi
- parmezan
Postupak:
1. Na maslinovom ulju poprži luk i dodaj škampe. Zalij vinom i poklopi.
2. Kada su pečeni dodaj sitno sjeckani peršin.
3. Operi salate i prelij marinadom od maslinovog ulja, limuna i soli.
4. Serviraj na tanjur.
5. Na kraju naribaj parmezan na veće, ali tanje komade.
Prefora kuhinjski trik: Evo kako će uvenula zelena salata opet postati fino hrskava
3. Salata od hobotnice
Krumpir salata je uz francusku i Cezar salatu mnogima omiljena inačica ovog poznatog priloga. Ovoga puta donosimo ti recept za njezinu ljetnu verziju, koja ju spaja s hobotnicom. Bilo kao glavno jelo ili hladno predjelo, sigurni smo da će ti se ova kombinacija svidjeti. Za izradu salate od hobotnice i krumpira potrebno je:
- 1 kg hobotnice
- 500 g krumpira
- 100 mL maslinovog ulja
- 100 g maslina
- 200 g crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 200 g rajčice
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 grančica ružmarina sol, papar
Postupak:
1. Odmrzni hobotnicu, očisti je i kuhaj 35 do 40 minuta dok ne omekša.
2. Operi krumpir u ljusci i stavi ga kuhati. Kad se ohladi, oguli ga i nareži na kockice.
3. Izvadi hobotnicu iz vode i sačuvaj malo vode u kojoj se kuhala. Nasjeckaj hobotnicu na kolutiće, nareži luk na kockice, češnjak zgnječi, a masline nareži.
4. Kad voda zakuha, u vreloj vodi kratko namoči rajčice. Nakon što se malo ohlade, oguli im kožu te ih nasjeckaj na kockice.
5. Pomiješaj krumpir i hobotnicu s maslinama, lukom, češnjakom i rajčicama. Zalij maslinovim uljem i s malo tekućine u kojoj se kuhala hobotnica.
6.Posoli, popapri i dodaj jabučni ocat. Na salatu posloži grančicu ružmarina i stavi u hladnjak.
Ovaj sastojak rijetko tko stavlja u salatu, a svakoj sjajno oplemeni okus
4. Salata od liganja s avokadom
Avokado se posljednjih godina premetnuo u 'it' namirnicu, a ovom prilikom otkrivamo ti kako to izgleda kada ga se spoji s prženim lignjama. Nama zazubice već rastu! Za salatu od liganja s avokadom potrebno ti je:
- pola glavice radiča
- 5 liganja
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- maslinovo ulje
- 2 žlice limunova soka
- 250 g jogurta
- 2 žlice majoneze
- sol i papar
- parmezan
Postupak:
1. Lignje nareži na kolutiće i kratko popržite na ulju.
2. Naribaj mrkvu.
3. Paprike nareži na sitne komade, a avokado na ploške
4. Pomiješaj preljev od limunovog soka, ulja, soli i papra te njime proškopi salatu.
5. Za preljev kremasto izmiješaj jogurt i majonezu.
6. Na salatu stavi najprije preljev, a potom lignje. Na kraju naribaj parmezan i posluži.