Salata s piletinom ili plodovima mora: 4 brza recepta koji nude pravo osvježenje za ljetnih vrućina

shutterstock Ilustrativna fotografija djeviojke koja uživa u salati
Vidi originalni članak
  • Ljeto nije vrijeme za “nakuhavanje” nego za jednostavna jela sa što više svježih sastojaka, a upravo to čini salate idealnim glavnim obrokom
  • One su bogate vitaminima, lako ih je i brzo pripremiti te nude toliko željeno osvježenje u vrućim ljetnim danima
  • Ovoga puta donosimo ti recept za četiri ukusne ljetne salate obogaćene omiljenom piletinom te neizostavnim plodovima mora

Premda salate prvenstveno doživljavamo kao ukusan prilog u ljetnim mjesecima one mogu postati i osvježavajuće glavno jelo. Kada se temperature na termometru popnu iznad  30 stupnjeva malo tko želi stajati iznad štednjaka dugo vremena. Svima nam je u mislima kako što prije pojesti brz i lagan obrok. Ovdje u "igru" sjajno uskaču salate koje nude zdrav obrok u kratkom roku. U nastavku ti donosimo četiri ukusna recepta za osvježavajuće ljetne salate:

1. Salata od piletine

Moje lijepo zdravo tijelo Kad jednom probaš ovaj recept s piletinom, više je nećeš htjeti spremiti ni na jedan drugi način

Kako bismo ti olakšali muke, ovoga puta smo za tebe izdvojili četiri brza i ukusna recepta za osvježavajuću ljetnu salatu. A prva se na našem popisu našla salata od piletine. Priprema ove hladne salate iziskuje manje od 30 minuta, a može poslužiti kao okrepljujuć ručak ili lagana večera. Za izradu iste potrebno ti je:

  • 600 g pilećeg filea
  • 150 g rikule
  • 4 luka
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice aceta balsamica
  • sol, papar


Postupak:

1. Meso narežite na kockice. Poprži na grill tavi s obje strane.

2. Očisti i operi rikulu, mladi luk i pripremi preljev.

3. Umiješaj maslinovo ulje i aceto balsamico. Dobro pomiješaj, najbolje malom pjenjačom.

4. Opranoj rukoli dodaj narezani luk, prelij je pripremljenim preljevom i lagano pomiješaj.

5. Preko salate posluži toplo pečeno meso. Jelo je speremo za konzumaciju.

6. Po želji u njega možeš dodati i malene rajčice, no nije obavezno.

Ovih 5 pogreška u pripremi piletine rade gotovo svi - a mogu se jednostavno izbjeći

2. Cezar salata sa škampima

Cezar salata zasigurno je najpoznatija verzija salate od piletine, no mi ti ovoga puta otkrivamo recept u kojem su glavna zvijezda - škampi. Ovi plodovi mora su ukusna, nutritivna i ljekovita niskokalorična hrana, a njihov sadržaj bogat proteinima čini ih izvrsnom alternativom mesu. Još jedna njihova velika prednost krije se u podatku da imaju mali udio masti. Za Cezar salatu sa škampima potrebno ti je:

  • nekoliko različitih vrsta salata (rikula, radič, endivija, kristalka)
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • sol
  • bijeli luk
  • malo bijelog vina
  • peršin
  • škampi
  • parmezan

Postupak:

1. Na maslinovom ulju poprži luk i dodaj škampe. Zalij vinom i poklopi.

2. Kada su pečeni dodaj sitno sjeckani peršin.

3. Operi salate i prelij marinadom od maslinovog ulja, limuna i soli.

4. Serviraj na tanjur.

5. Na kraju naribaj parmezan na veće, ali tanje komade.

Prefora kuhinjski trik: Evo kako će uvenula zelena salata opet postati fino hrskava


3. Salata od hobotnice

Krumpir salata je uz francusku i Cezar salatu mnogima omiljena inačica ovog poznatog priloga. Ovoga puta donosimo ti recept za njezinu ljetnu verziju, koja ju spaja s hobotnicom. Bilo kao glavno jelo ili hladno predjelo, sigurni smo da će ti se ova kombinacija svidjeti. Za izradu salate od hobotnice i krumpira potrebno je:

  • 1 kg hobotnice
  • 500 g krumpira
  • 100 mL maslinovog ulja
  • 100 g maslina
  • 200 g crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 200 g rajčice
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 grančica ružmarina sol, papar


Postupak:

1. Odmrzni hobotnicu, očisti je i kuhaj 35 do 40 minuta dok ne omekša.

2. Operi krumpir u ljusci i stavi ga kuhati. Kad se ohladi, oguli ga i nareži na kockice.

3. Izvadi hobotnicu iz vode i sačuvaj malo vode u kojoj se kuhala. Nasjeckaj hobotnicu na kolutiće, nareži luk na kockice, češnjak zgnječi, a masline nareži.

4. Kad voda zakuha, u vreloj vodi kratko namoči rajčice. Nakon što se malo ohlade, oguli im kožu te ih nasjeckaj na kockice.

5. Pomiješaj krumpir i hobotnicu s maslinama, lukom, češnjakom i rajčicama. Zalij maslinovim uljem i s malo tekućine u kojoj se kuhala hobotnica.

6.Posoli, popapri i dodaj jabučni ocat. Na salatu posloži grančicu ružmarina i stavi u hladnjak.

Ovaj sastojak rijetko tko stavlja u salatu, a svakoj sjajno oplemeni okus

4. Salata od liganja s avokadom

Avokado se posljednjih godina premetnuo u 'it' namirnicu, a ovom prilikom otkrivamo ti kako to izgleda kada ga se spoji s prženim lignjama. Nama zazubice već rastu! Za salatu od liganja s avokadom potrebno ti je:

  • pola glavice radiča
  • 5 liganja
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice limunova soka
  • 250 g jogurta
  • 2 žlice majoneze
  • sol i papar
  • parmezan


Postupak:

1. Lignje nareži na kolutiće i kratko popržite na ulju.

2. Naribaj mrkvu.

3. Paprike nareži na sitne komade, a avokado na ploške

4. Pomiješaj preljev od limunovog soka, ulja, soli i papra te njime proškopi salatu.

5. Za preljev kremasto izmiješaj jogurt i majonezu.

6. Na salatu stavi najprije preljev, a potom lignje. Na kraju naribaj parmezan i posluži.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr