Salata od tjestenine po receptu Jamiea Olivera na stolu će biti za 10 minuta - savršeno ljetno jelo
- Ljeti gotovo nitko ne želi provoditi sate u kuhinji - iznad vruće ploče za kuhanje, ili ispred usijane pećnice
- Dakle, potrebna je osvježavajuća alternativa odnosno ručak koji se brzo priprema
- Ova salata po receptu Jamiea Olivera idealno je ljetno jelo – spravlja se brzo i lako, a preukusna je
Ljeti svi žudimo za laganim jelima koja ne opterećuju organizam, ali i za jelima za koja nam ne treba puno vremena za vrućim štednjakom ili pećnicom. Idealno rješenje? Salata od tjestenine! Možeš uživati u njoj dok je mlaka ili hladna i lako je pripremiti večer prije, na primjer, za uživanje sljedeći dan ili za ručak na poslu.
Postoji puno recepata za salatu od tjestenine, ali možda nijedan nije tako jednostavan i pun dobrih hranjivih tvari kao Jamie Oliverova omiljena salata od tjestenine. Gotova je za deset minuta, ima jednostavan popis sastojaka i impresionira mediteranskim okusom. Svakako je probaj!
Salata od tjestenine po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
• 300 g tjestenine
• 1 krastavac
• 500 g rajčice
• 30 g svježeg bosiljka
• 2 žlice maslinova ulja
• 1 žličica crvenog vinskog octa
• 125 g mladog špinata
• 80 g fete
• po želji: 1 čili papričica
Priprema:
1. Skuhaj tjesteninu u loncu s kipućom slanom vodom prema uputama s pakiranja.
2. U međuvremenu grubo naribaj krastavac, iscijedi višak tekućine i stavi naribani krastavac u veliku zdjelu za salatu.
3. Prereži i nasjeckaj rajčice, odbacujući višak sjemenki, te ih dodaj u zdjelu.
4. Tanko nareži 2/3 listova bosiljka i (ako koristiš) nasitno nasjeckaj čili papričicu. Dodaj oboje smjesi krastavca i rajčice, dodaj 2 žlice maslinova ulja, zatim 1 žličicu crvenog vinskog octa i promiješaj.
5. Nakon što je tjestenina kuhana al dente, ocijedi je i isperi pod hladnom tekućom vodom, a zatim je dodaj u zdjelu i sve dobro promiješaj. Začini morskom soli i crnim paprom.
6. Posloži oprani mladi špinat na tanjur (ili dno posude u kojoj ručak nosiš na posao) i na vrh rasporedi salatu od tjestenine. Pospi feta sirom i preostalom trećinom listova bosiljka.
Savjet: kako bi se okusi mogli razviti, Jamie Oliver preporučuje da se salata od tjestenine marinira u hladnjaku preko noći.