S ovim super trikom umak od rajčice će ti biti još ukusniji u samo nekoliko minuta

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Uvijek sama kod kuće radiš umak od rajčice i vrlo rijetko ili baš nikad ne koristiš kupovni?
  • Za spravljanje umaka koristiš koncentrat rajčice? 
  • Onda ti preporučujemo ovaj jednostavan, ali genijalan savjet

Umak od rajčice klasik je među umacima za tjesteninu. Ali, do sada smo zaboravljale jedan bitan korak u kuhanju – a možda i ti?

Osnova dobrog umaka od rajčice je koncentrat (pasta) od rajčice. Ali, mnogi ljudi stavljaju koncentrat ravno iz tube u juhu koja vrije ili u temeljac. To je pogreška, smatra urednica prehrane Anna Stockwell sa portala epicurious.com. „Koncentrat rajčice u tubi ili limenci često ima trpku, mineralnu aromu kakvu ne želiš ni u jednom jelu.“ 

U čemu je trik?

Stockwell preporučuje da prethodno karameliziraš koncentrat rajčice. A to funkcionira samo ako ga staviš u tavu ili lonac prije bilo koje druge tekućine. A to se radi ovako: prvo propirjaj luk i češnjak na malo ulja. Zatim dodaj začine da oslobode eterična ulja, a potom poprži pastu od rajčice. „Boja koncentrata trebala bi prelaziti iz svijetle, svijetlocrvene u tamnocrvenu“, kaže Stockwell. Tek tada se dodaje vino ili neka druga tekućina.

Life&style Ovaj umak za tjesteninu spravit ćeš za samo dvije minute, a okus mu je doista fenomenalan

Prednost: kada karameliziraš pastu od rajčice, prirodni šećer koncentrira se u tjestenini, što smanjuje kiselost. Uz to, pržene arome daju umaku od rajčice bolji okus.

asdasd

Life&style Zimska delicija: Najbolji recept za mesne okruglice s umakom od kuhanog vina

 POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr