S ovim super trikom umak od rajčice će ti biti još ukusniji u samo nekoliko minuta
- Uvijek sama kod kuće radiš umak od rajčice i vrlo rijetko ili baš nikad ne koristiš kupovni?
- Za spravljanje umaka koristiš koncentrat rajčice?
- Onda ti preporučujemo ovaj jednostavan, ali genijalan savjet
Umak od rajčice klasik je među umacima za tjesteninu. Ali, do sada smo zaboravljale jedan bitan korak u kuhanju – a možda i ti?
Osnova dobrog umaka od rajčice je koncentrat (pasta) od rajčice. Ali, mnogi ljudi stavljaju koncentrat ravno iz tube u juhu koja vrije ili u temeljac. To je pogreška, smatra urednica prehrane Anna Stockwell sa portala epicurious.com. „Koncentrat rajčice u tubi ili limenci često ima trpku, mineralnu aromu kakvu ne želiš ni u jednom jelu.“
U čemu je trik?
Stockwell preporučuje da prethodno karameliziraš koncentrat rajčice. A to funkcionira samo ako ga staviš u tavu ili lonac prije bilo koje druge tekućine. A to se radi ovako: prvo propirjaj luk i češnjak na malo ulja. Zatim dodaj začine da oslobode eterična ulja, a potom poprži pastu od rajčice. „Boja koncentrata trebala bi prelaziti iz svijetle, svijetlocrvene u tamnocrvenu“, kaže Stockwell. Tek tada se dodaje vino ili neka druga tekućina.
Prednost: kada karameliziraš pastu od rajčice, prirodni šećer koncentrira se u tjestenini, što smanjuje kiselost. Uz to, pržene arome daju umaku od rajčice bolji okus.
asdasd
POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?