Ružičasta Virovitica: Neodoljiva govornica s dvorcem u pozadini nova je savršena Instagram lokacija

Damir Špehar/Pixsell
Vidi originalni članak
  • Prekrasna Virovitica dobila je još jednu mini atrakciju koja će posebno privući sve zaljubljenike u dobru fotografiju
  • Ružičasta retro telefonska govornica savršeno se uklopila u priču s obnovljenim Dvorcem Pejačević
  • Bogata povijest grada, prekrasne lokacije i uređeni parkovi samo su neki od razloga zašto treba posjetiti Viroviticu 

Virovitica je u posljednjih nekoliko godina postala popularna destinacija za dnevne izlete, pogotovo nakon obnove prekrasnog Dvorca Pejačević. I doista se u ovom lijepom gradiću ima što za vidjeti, pogotovo kada se uzme u obzir bogata povijest grada, čije se ime spominje u pisanim dokumentima već 1234. godine.

Virovitica je u povijesti bila poznata i kao 'mala Venecija' sa čak 16  mostova u samom centru grada. Kao hommage tom vremenu, kroz projekt obnove Dvorca postavljeno je pet dizajnerskih drvenih mostova od kojih svaki priča svoju priču.

Life&style Park šuma Golubinjak najpopularnije je izletište u Gorskom kotaru, a u njoj se krije i Šumska kraljica

Vizure grada od sada će uljepšavati i šarmantna replika britanske telefonske govornice, samo u ružičastoj umjesto u crvenoj boji. Razlog za baš tu boju je zapravo udaljeno nekoliko stotina metara dalje. Naime, govornica se nalazi nedaleko obnovljenog Dvorca Pejačević te se bojom idealno stopila s pročeljem ove prekrasne građevine. 

Ne moramo posebno spominjati da će ovo biti neodoljiva lokacija za savršene Instagram fotke.

Inače, Dvorac Pejačević izgrađen je između 1800. i 1804. prema nacrtima bečkog arhitekta N. Rotha. Prema bilješkama, nakon izgradnje dvorac imao 38 soba, a 1842. godine knezovi Schaumburg – Lippe preuređuju ga za vlastite potrebe stanovanja i upravljanja vlastelinstvom, uređuju prvi kat za stanovanje i obnavljaju park oko dvorca. Nekoliko godina kasnije, 1848. godine, dvorac je preuređen za dolazak bana Josipa Jelačića. Grof Ivan Drašković ga je kupio 1911. godine, a gotovo 20 godina kasnije ga zajedno s parkom prodaje gradu Virovitici 1930. godine te je od tada u službi grada.

U sklopu projekta obnovljen je Dvorac Pejačević, Gradskom parku vraćen je perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, kao i šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana, a postavljeni su i dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu.

Life&style Maleni otočić s kućicom na drvetu i opuštajućim žuborenjem slapova savršen je plan za vikend

Posjeti Miss7.24sata.hr