Recept za lagani i zdravi ručak: tjestenina s bolognese umakom od leće
- Kako bi bilo da umjesto klasičnog umaka od mljevenog mesa spraviš vegetarijanski bolognese
- Dakle, baza za ovaj umak je – umjesto mesa – leća!
- Pogledaj recept za ovo lagano, a nadasve ukusno jelo
Ovih dana sigurno si jela puno šunke, francuske salate i teške hrane i sad bi sigurno željela nešto lagano za svoju obitelj. Umak bolognese je klasik talijanske kuhinje. Međutim, i varijanta bez mesa sjajnog je okusa! Umjesto mljevenog mesa koristi se crvena leća – koja je sjajan izvor bjelančevina, puna je vitamina te je još i bogata vlaknima. Svakako vrijedi kušati!
Sastojci za 2 osobe:
• 250 g tjestenine (npr. integralni špageti)
• 1 ljutika
• 1 režnjić češnjaka
• 1 mrkva
• 1 stapka celera
• 1 žlica maslinova ulja
• 1 limenka oguljenih rajčica
• 2 žlice koncentrata rajčice
• 120 g crvene leće
• začini (npr. origano, mljevena paprika, čili)
• sol, papar
• po želji svježi bosiljak
Priprema
1. Nasitno nasjeckaj ljutiku i češnjak, a zatim mrkvu i celer na kockice.
2. Ugrij u tavi maslinovo ulje, propirjaj ljutiku i češnjak, dodaj mrkvu te prži oko 5 minuta, a zatim dodaj usitnjeni celer.
3. Dodaj rajčice te koncentrat te zgnječi s pomoću kuhače. Stavi potom leću i začine po izboru u tavu te ostavi da sve skupa krčka oko 20 minuta dok leća ne omekša.
4. U međuvremenu skuhaj tjesteninu al dente prema uputama s pakiranja.
5. Začini umak od leće solju i paprom te posluži s kuhanom tjesteninom.
6. Ako želiš, ukrasi listićima svježeg bosiljka.