Recept za domaći profinjeni sladoled od stracciatelle i jagoda - može i na štapiću!
- Za ovaj sladoled od jagode od stracciatelle ne treba ti aparat za sladoled
- Treba ti samo malo vremena, a ako ga spravljaš za odrasle, uključen je i liker
- Možeš ga napraviti u kalupima na štapiću, što je veća fora, ali i u posudi ako ti se ne da gnjaviti
- Pročitaj više: Kultni beogradski sladoled uskoro u Zagrebu, otvaraju omiljenu sladoledarnicu u Martićevoj
Dani su sve topliji i sve više nam na pamet pada osvježenje u obliku sladoleda. Sezona je jagoda, a čokoladu zasigurno nitko neće odbiti: donosimo ti recept za sladoled na štapiću od jagoda i bijele čokolade. Naravno, ako nemaš kalupiće za sladoled na štapiću (ima ih za kupiti u svim većim supermarketima ili robnoj kući IKEA, a ne koštaju puno) možeš ga napraviti i poslužiti i iz posude.
Sastojci za 15 komada
- 200 grama bijele čokolade
- 350 grama jagoda
- 1 mahuna vanilije
- 4 žlice likera 43 (ili čokoladni liker)
- 100 grama šećera
- 300 grama vrhnja za šlag
- 200 grama tamne čokolade
- 1 žlica kakaa u prahu
- kalupi za sladoled
- 15 štapića (ovisno o broju kalupa za sladoled)
Priprema
1. Nasitno nasjeckaj bijelu čokoladu, stavi u malu metalnu posudu i rastopi je u toploj vodenoj kupelji. Operi i očisti jagode. Zareži mahunu vanilije po dužini te oštrim nožem ostruži srž. Izmiksaj 300 g jagoda, srž vanilije, liker i šećer ručnim mikserom.
2. Pomiješaj oko 2/3 pirea od jagoda i rastopljenu bijelu čokoladu te dobro ohladi. Stuci vrhnje u šlag, umiješaj i opet dobro ohladi. Usitni 50 g tamne čokolade, stavi u jednokratnu vrećicu i ostavite da se otopi u kupelji s vrućom vodom. Ostavi da se tekuća čokolada ohladi, ali da se ne skruti. Odreži mali kut od vrećice i istisni tekuću čokoladu u sladolednu masu u finom mlazu miješajući stalno da se čokolada fino raspodijeli.
3. Preostale jagode nareži na ploške i prisloni ih na unutarnji rub kalupa za sladoled. Naizmjenice ulij sladolednu masu i ostatak pirea. Stavi u zamrzivač na najmanje pet sati.
4. Nasjeckaj ostatak čokolade neposredno prije konzumacije. Stavi pola u malu metalnu posudu i otopi u toploj vodenoj kupki. Ostatak čokolade umiješaj u tekuću čokoladu dok se i ona ne otopi pa ostavi da se ohladi.
5. Pomiješaj kakao u prahu i žlicu vode. Izvadi sladoled iz kalupa i kistom umočenim u smjesu kakaa raspodijeli male „kakao ukrase“ po sladoledu. Vrh sladoleda od jagoda umoči u tekuću čokoladu i odmah možeš uživati.
Savjet
Umjesto kalupa za sladoled možeš koristiti i male šalice. Ako želiš sladoled bez alkohola, liker možeš izostaviti.