Prljave zidove možemo očistiti i bez bojenja - evo kako to napraviti

Shhuterstock Čišćenje pošaranog zida
Vidi originalni članak
  • Boriš se sa crtežima na zidu svog malog umjetnika? Kako bi očistila zidove ne moraš čekati na ponovno bojanje zidova, možeš to napraviti sama
  • Uz nekoliko trikova možeš pokušati očistiti mrlje na zidu od masnoće, kave pa čak i vina
  • Ono što je najvažnije, jest to da brzo djeluješ, jer se većina mrlja od soka ili kave mogu očistiti bez uništavanja boje ako to napraviš odmah

Temeljito čistiš dom svako toliko (u redu, nekoliko puta godišnje, prije dolaska "posebnih" gostiju). Čistiš i ribaš svaku površinu koja se vidi, od televizora do pećnice, pa čak i kamin. Ali zanemariš, naravno, najveću površinu od svih: zidove.

S puno naslanjanja na zid, dodirivanja zida i "napada" bojicama, kavom i vinom, vrijedi znati kako s njima postupati bez da napraviš dodatnu štetu. Ako misliš da je pošarane zidove nemoguće očistiti nakon što se u tvom djetetu probudio umjetnik, rješenje postoji. Ne moraš čekati iduće bojenje zidova ni plaćati majstore.

Što trebaš znati prije nego što započneš

Najvažnija stvar koju moraš imati na umu prilikom čišćenja zidova je vrsta boje koju imaš. To će nametnuti i vrstu čišćenja. Uobičajena mat boja malo je osjetljivija, pa je blaga otopina vode i deterdženta za pranje posuđa najbolja opcija. Sjajna, polusjajna zboja i premazi na bazi ulja mogu podnijeti jača sredstva za čišćenje. Općenito govoreći, uvijek je bolje napraviti test na maloj površini zida prije nego što naneseš otopinu za čišćenje na cijeli zid.

Life&style Kako očistiti peglu koja se "zapekla", efikasno i bez da je oštetiš?

Što trebaš:

  • Krpa od mikrovlakana
  • Nešto na što ćeš ispuštati krpu (stare novine)
  • Deterdžent za pranje posuđa
  • Kanta vode
  • Spužva
  • Ocat

Korak 1: Pripremi područje. To se vjerojatno podrazumijeva, ali prije nego što počneš s čišćenjem, ukloni sve slike, ogledala ili vaze koji bi ti mogli stati na put. Zatim stavi krpu na pod ispod predviđenog zida da upije kapljice vode.

Korak 2: Obriši zid. Dobro pređi po zidu suhom krpom od mikrovlakana kako bi se riješila gornjeg sloja prašine i prljavštine.

Korak 3: Napravi otopinu za čišćenje. U kantu vode stavi 1 žlicu deterdženta za pranje posuđa i šalicu bijelog octa. Pomiješaj sastojke u kanti koju lako možeš nositi po kući. Imaj pri ruci dodatnu kantu čiste vode kako bi mogla brzo isprati sapunicu.

Korak 4: Započni čišćenje. Umoči spužvu za brisanje u otopinu za čišćenje i počni brisati zid u obliku slova "W", slijeva udesno. Iscijedi spužvu prije nego što je postaviš na zid, jer previše vlage može oštetiti boju.

Korak 5: Isperi područje. Umoči krpu u čistu vodu i isperi zid, koristeći istu tehniku ​​"W". 

Korak 6: Obriši suhom krpom. Obriši zid krpom od mikrovlakana. Pusti da se osuši.

Ovo je razlog zbog kojeg ćeš zobene pahuljice odmah poželjeti baciti u kantu za smeće

Ako se boriš s posebno tvrdoglavom mrljom - recimo, s gore spomenutim bojicama ili mrljom od tinte - možda ćete trebati malo agresivnije čišćenje. 

Saznajemo Ribanje je prošlost! Uz ovaj trik ćeš bez muke ukloniti zagorjele mrlje s vanjske strane posuđa

Što trebaš:

  • Soda bikarbona ili kukuruzni škorb
  • Voda
  • Meka spužva
  • Krpa od mikrovlakana

Korak 1: Pokušaj obrisati mrlju. Prije nego što naneseš bilo koji proizvod za čišćenje na zid, pokušaj zid nježno obrisati vlažnom neabrazivnom spužvom. Također zapamti: Što prije kreneš ukloniti mrlju, to bolje. Tvari poput crnog vina, soka ili kave često se mogu očistiti prije nego što nastane mrlja ako brzo djeluješ.

Korak 2: Koristi sodu bikarbonu. Ako brisanje ne uspije, posluži se pomoćnim tvarima. Pospi sodu bikarbonu na vlažnu spužvu i ribaj područje po potrebi. (Ne trljaj pregrubo, jer je cilj ukloniti mrlju bez uništavanja boje.) Po potrebi ponovi.

Korak 3: Nanesi sodu bikarbonu ili kukuruzni škrob. Ako se boriš protiv mrlje od masnoće, nanesite malo kukuruznog škroba na to područje i pusti da odstoji 5 do 10 minuta. Upiti će mast, tako da ne moraš čistiti. Nakon toga jednostavno sastruži kukuruzni škrob s mrlje.

Korak 4: Isperi područje i obriši suhom krpom. Umoči spužvu u čistu vodu, istisni je i nježno očisti dio zida koji si upravo očistila. Obriši područje suhom krpom. 

Kako održavati zidove čistima

Iako su razmazi, otisci prstiju i mrlje neizbježni, rutinsko brisanje zidova vlažnom krpom od mikrovlakana dugoročno će stvoriti manje posla. Obrati posebnu pozornost na prometna područja poput hodnika i spavaćih soba i pripazi na mrlje od masti u kuhinji i blagovaonici. I upamti: Što prije dođeš na "mjesto zločina", to su veće šanse da tvoja boja izgleda kao nova.

Native sadržaj Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati

Posjeti Miss7.24sata.hr