Pripremaš ribu? 4 savjeta uz koja ćeš se brzo riješiti neugodnog mirisa iz stana
- Spravljala si ribu i sada ti cijeli stan neugodno miriše?
- Provjetravala si pola dana, a ni to baš nije pomoglo?
- Onda će ti zasigurno pomoći ovi jednostavni kućni trikovi
Riba je vrlo ukusna, ali ovaj bogati izvor bjelančevina sklon je ispuniti prostoriju u kojoj se spravlja neugodnim mirisima. Taj miris širi se dalje cijelim stanom te, u najgorem slučaju, još i sljedeći dan moraš podnositi miris ribe. Međutim, postoje jednostavni trikovi koji djeluju na aromu već pri spravljanju - te uklanjaju miris ribe iz stana.
Svježa riba
Svježa riba u pravilu nema loš miris – miriše na vodu iz koje dolazi. Ako riba pri spravljanju ne miriši ugodno, moguće je da već malo starija. Inače, svježu ribu možeš prepoznati prema mrtvačkoj ukočenosti – što je riba čvršća, svježija je. Znak svježine su crvene škrge i bistre oči.
Stavljanje u mlijeko
Prije spravljanja stavi ribu u mlijeko. Bez brige: riba neće preuzeti okus mlijeka. Bjelančevina kazein iz mlijeka veže se s trimetilaminom (koji je zaslužan za neugodan miris) iz ribe te tako neutralizira miris. Nakon što riba odstoji oko 5 minuta u mlijeku, isperi je dobro pod mlazom hladne vode te spravljaj kao i inače.
Lončić octa
Kod neugodnog mirisa ribe pomaže posudica s octom koju držiš pored štednjaka. Ako kuhaš ribu, možeš za vrijeme spravljanja staviti kuhinjsku krpu namočenu u ocat između lonca i poklopca.
Komadići krumpira
Ako si čuvala ribu u plastičnoj posudi, riješit ćeš se mirisa u posudi s pomoću jednog krumpira. Nareži krumpir na komadiće, stavi u posudu te lagano posoli. Nakon nekoliko sati će krumpir preuzeti miris. Potom možeš normalno oprati posudu.
Miris limuna
Miris limuna također pomaže ukloniti neugodan miris ribe. Nareži limun na dvije polovice pa stavi u lonac s kipućom vodom dok spravljaš ribu na drugom dijelu štednjaka. Ako spravljaš ribu u pećnici, nakon što je jelo pečeno stavi polovice limuna u pećnicu dok je još vruća. Eterična ulja iz limuna neutralizirat će miris ribe.