Preskačeš večeru jer želiš smršaviti? Mirne savjesti složi sendvič, ovo ne drži vodu

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Koliko si puta čula da jedenje navečer potiče debljanje, a najveći bauk su pritom ugljikohidrati?
  • Ipak, nije baš sasvim tako: preskakanje večere može biti kontraproduktivno ako si na dijeti
  • Dobro je što možeš uživati u finoj večeri, čak i s kruhom a da pritom ništa loše ne radiš za svoje tijelo

Koliko si puta čula varijaciju sljedećih rečenica: "Tko navečer jede ugljikohidrate, taj će se udebljati" ili "Večera je nezdrava jer ako kasno jedeš to će negativno utjecati na ritam spavanja". Dijete u kojima se savjetuje da posljednji dnevni obrok bude bez ugljikohidrata ili – još bolje – da se preskoči nisu rijetkost. Naizmjenično gladovanje je prehrana zasnovana na tom konceptu. Zapravo, oduvijek se večeri pridavalo premalo pažnje, a ovakvi dobronamjerni "zdravi" savjeti razlog su tome da, ako se i večera, rijetko kad se svi koji žele (p)ostati vitki usude posegnuti za kruhom. Inače nadasve zdravom i potrebnom namirnicom. Sjećaš se priramide prehrane iz škole, zar ne? Kruh je temelj.

Beauty Žene su nam otkrile: ''Bila sam ljubomorna na cure koje imaju lijepu i glatku kožu''

Večera nije loša odluka

Međutim, je li večera doista toliko loša odluka? Odgovor je jasan i glasi: ne! Čak ni sendvič nije tako skandalozan izbor. Naime, tko pojede navečer šnitu kruha s laganim namazom i rotkvicama, na primjer, izbjeći će napad gladi, sit je, zadovoljan i štedi vrijeme. I sendvič, dakle, dolazi u obzir. Međutim, ključan je odabir kruha. Na prvom mjestu trebaju biti integralni, dvopek ili proteinski kruh. Bogati su balastnim tvarima, brinu se za dobru probavu te nas dugo drže sitima. Ono što bismo trebali izbjegavati je bijeli kruh.  

Natrpaj taj sendvič!

Sendvič nikako ne bi trebao biti dosadan, a postoje brojne varijacije koje će ti pomoći da izbjegneš masne, slane i teške nareske i sireve, od malomasnog svježeg sira preko purećih ili pilećih prsa pa do dimljenog lososa – svatko si može složiti sendvič koji mu odgovara. Kao dodatak su dobrodošli avokado, krastavci i druge sorte povrća. Povrće je sjajan dodatak - osim što će sendviče učiniti raznolikima, opskrbljuje nas vitaminima, vlaknima, a za sve koji paze na kilograme velika je kvaliteta što će večeri dati "volumen" uz malo kalorija. Napunit će želudac jer povrća možeš pojesti puno, a neće te udebljati. Zato natrpaj svoj večernji sendvič od integralnog kruha i posnog sira/krtog mesa rajčicama, paprikama, rotkvicama, krastavcima, tikvicama (mogu se jesti sirove!), šampinjonima, tvrdo kuhanim jajima, rikolom... i uživaj!

Naravno da broj sendviča za večeru moraš ograničiti. Ovisno koliko si gladna, ali dvije, eventualno tri manje ploške kruha sasvim su dovoljne da utaže večernju glad. Oprez: nemoj jesti pred televizorom ili laptopom - tako ne obraćamo pažnju na hranu i nesvjesno pojedemo više nego što smo namjeravali

Preskakanje večere može loše djelovati na rezultat dijete 

Tko grčevito pokušava potpuno preskočiti večeru, sigurno zna da to nije ni lako, ni zadovoljavajuće, a niti bez posljedica. Kao uostalom ni doručak ili bilo koji drugi obrok. Naime, sve se češće roje misli o hrani te nam to umanjuje guštanje u mirnoj večeri nakon napornog dana. Također, cijela priča završi nerijetko tako da se na kraju u ponoć zbog zavijanja u želucu dignemo iz kreveta i provalimo u hladnjak. I više ni ne biramo što ćemo i koliko pojesti.

Posjeti Miss7.24sata.hr