Preokrenuti kolač od jabuka i karamele slastica je koju ujesen moramo isprobati

Instagram @sallysbakeblog
Vidi originalni članak
  • Jabuke su u ovo doba godine najfinije i nema nam druge nego guštati u njima, kako svježim, tako i u kolačima
  • U ovom preokrenutom kolaču u glavnoj su ulozi a kombinacija jabuka i karamele bit će hit svakog stola 
  • Mekan, sočan, topi se u ustima, aromatičan… ma, sto posto će se tražitI komad ovog kolača više 

S kombinacijom mekog tijesta začinjenog cimetom (a mogu se dodati i drugi 'zimski' začini poput muškatnog oraščića ili đumbira) i karameliziranih jabuka s maslacem, s ovim preokrenutim kolačem zapravo dobivamo dva deserta u jednom. Nakon okretanja sokovi iz preljeva cure u kolač i daju nenadmašan okus i sočnost. Ono što će ti se najviše svidjeti, osim, naravno, okusa, je to što nema potrebe za otmjenim ukrasima – lijep je i ovako, a toliko je ukusan da će i tako brzo nestati. Osim toga, za ovaj kolač nisu ti potrebni neki neobični sastojci ili tehnike, a veličina je idealna za obitelj ili manja okupljanja. Inače, recept smo pronašli na Sally's baking recepies blogu, gdje autorica dijeli razne maštovite recepte. 

Sastojci:

Za preljev

• 6 žlica (oko 85 g) neslanog maslaca

• 1/2 šalice (100 g) svijetlog ili tamnosmeđeg šećera

• 1/4 žličice mljevenog cimeta

• 1/4 žličice ekstrakta vanilije

• 2 srednje velike jabuke, oguljene i narezane na ploške od oko 6 mm (190–250 g kriški jabuka)

Life&style Zbogom banana breadu, stigao je pumpkin bread, sočan kolač od bundeve koji je tako lako pripremiti

Za tijesto:

• 190 g višenamjenskog brašna 

• 1 i 1/2 žličice praška za pecivo

• 1 i 1/2 žličice mljevenog cimeta

• 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

• 1/2 žličice soli

• 8 žlica (115 g) neslanog maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi

• 100 g granuliranog šećera

• 100 g svijetlog ili tamnog smeđeg šećera

• 2 jaja sobne temperature

• 1 žličica ekstrakta vanilije

• 90 ml punomasnog mlijeka sobne temperature

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 180°C. 

2. Prvo pripremi preljev: Pomiješaj maslac i smeđi šećer u malom loncu na srednjoj vatri. Povremeno miješaj dok se maslac ne otopi. Kuhaj neprestano miješajući, oko minute, dok se smjesa zgusne. Makni s vatre i umiješaj cimet i ekstrakt vanilije. Izlij u nepodmazan okrugli kalup za pite promjera 22 cm (provjeri je li kalup dubok barem 5 cm). Uredno rasporedi kriške jabuke na vrh. Stavi kalup u hladnjak na nekoliko minuta dok pripremaš tijesto za kolač. 

3. Napravi tijesto: Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol. Stavi na stranu.

4. Pomoću ručnog ili samostojećeg miksera (opremljenog lopaticom ili nastavkom za tučenje) tuci maslac velikom brzinom dok ne postane gladak i kremast, oko minute. Dodaj oba šećera i tuci velikom brzinom dok ne postane kremasto, oko minute. Po potrebi gumenom lopaticom ostruži stranice i dno posude. Na velikoj brzini tuci jaja i ekstrakt vanilije dok se ne sjedine. Prema potrebi ostruži stranice i dno posude. Dodaj suhe sastojke u mokre sastojke. Uključi mikser na malu brzinu i dok mikser radi polako ulijevaj mlijeko. Miksaj na maloj brzini samo dok se svi sastojci ne sjedine. Nemoj pretjerano miksati. Možda ćeš morati sve ručno umutiti kako bi bila sigurna da nema grudica na dnu zdjele. Tijesto će biti malo gusto.

5. Izvadi kalup s preljevom iz hladnjaka. Ulij i ravnomjerno rasporedi tijesto za tortu preko preljeva.

6. Peci kolač 40-45 minuta, a na pola vremena pečenja stavi foliju na vrh kolača kako bi spriječila da gornji dio previše porumeni prije nego što se sredina u potpunosti ispeče. Kolač je gotov kada čačkalica zabodena u sredinu kolača izađe uglavnom čista - prihvatljivo je nekoliko vlažnih mrvica. Nemoj se uznemiriti ako za kolač treba dulje vremena za pečenje ili ako se digne i zalijepi za foliju. (Kolač ionako služimo naopako!)

7. Izvadi kolač iz pećnice te ostavi da se hladi na rešetki 15 minuta. Malo ohlađeni kolač preokreni na stalak za torte ili pladanj za posluživanje. Neki od sokova iz preljeva će curiti preko ruba - to je u redu. Kolač možeš narezati i poslužiti topao, ali kriške će biti neuredne. Najbolje je kolač potpuno ohladiti na sobnoj temperaturi prije rezanja i posluživanja. Ne stavljaj kolač u hladnjak kako bi ubrzala proces hlađenja jer bi na kraju mogao biti pretvrd. 

8. Ostatke kolača pokrij i možeš ih čuvati do 3 dana u hladnjaku ili 3 mjeseca u zamrzivaču.

Life&style Ovaj "mokri" kolač od jabuka, pun mirisnih začina, doslovno se topi u ustima. Imamo recept!

Posjeti Miss7.24sata.hr