Prava ljetna slastica: Superlagana torta od limuna koja se ne mora peći
- Ljeti nije baš ugodno stajati u vrućoj kuhinji i peći kolače
- A takooo ti se baš jede nešto slatko?
- Kad je riječ o ljetnim receptima, onda je ova torta od limuna i mlaćenice iz hladnjaka među našim favoritima
Ljetne temperature bude u nama želju za laganim slatkim užicima i sjajnim aromama. Na primjer, kako bi bilo s nekompliciranom tortom bez pečenja? Ovaj ljetni recept sa sokom od limuna i mlaćenicom nije samo superukusan, nego ćeš ga zasigurno raditi više puta još ovoga ljeta. Naime, igra između slatkog i voćnog jednostavno je neodoljiva…
Sastojci
Za biskvit od keksa
• 200 g keksa s maslacem
• 100 g rastopljenog maslaca
• 1 žličica naribane kore od limuna
Za nadjev
• 1 pakiranje mljevene želatine
• 150 g mlaćenice
• 150 g bijele čokolade
• 100 ml vrhnja
• 50 g šećera
• 600 g svježeg sira
• ½ žličice naribane kore od limuna
• 3 žlice soka od limuna
Priprema
1. Razmrvi kekse te ih pomiješaj s rastopljenim maslacem i naribanom korom od limuna. Stavi smjesu u okrugli kalup (promjera 26 cm) obložen papirom za pečenje, dobro pritisni te stavi u hladnjak da se stvrdne.
2. Zatim stavi želatinu u posudu, dodaj mlaćenicu te ostavi da odstoji oko 10 minuta.
3. Rastopi u vrhnju 80 g bijele čokolade na srednjoj vatri, a preostalih 70 g nasitno nasjeckaj.
4. Zatim kremasto pomiješaj u velikoj posudi svježi sir, koru od limuna te sok od limuna.
5. Umiješaj ohlađenu smjesu od čokolade u smjesu od svježeg sira, a zatim dodaj mješavinu mlaćenice i želatine. Potom umiješaj nasjeckanu bijelu čokoladu.
6. Smjesu raspodijeli po ohlađenom biskvitu od keksa, zagladi te stavi na najmanje tri sata u hladnjak.
Ideja za dekoraciju: ovu tortu možeš poslužiti „čistu“ ili ukrašenu svježim bobicama. Alternativno možeš dodati i malo bijele čokolade, koru od limuna i nekoliko listića metvice.