Pomaže ukloniti dlačice i mrlje s kože: zašto bi trebala češće jesti slanutak, a i imamo i recept zbog kojeg ćeš ga zavoljeti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Za mnoge je slanutak neka bezvezna mahunarka sa smiješnim imenom 
  • Otkrit ćemo ti što sve to zdravo povrće doista može 
  • Plus: sjajan recept – idealan za ovo jesensko vrijeme 

Mala mahunarka s maksimalnim djelovanjem: osim što slanutak sadrži jako puno bjelančevina i vlakana, pravi je „multitasker“ – dobar je za našu kožu, srce i tjelesnu težinu. Navest ćemo četiri dobra razloga zašto bismo češće trebale jesti slanutak te ćemo ti još otkriti i jedan od naših omiljenih recepata sa slanutkom… 

1. Slanutak usporava proces starenja 

Velika količina mangana u slanutku potiče stanice da proizvode novu energiju. Ta energija bori se protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za bore i starenje kože. Folna kiselina i vitamin B ubrzavaju proces nastajanja stanica te oslobađaju kožu od štete koje napravilo sunce te otrova. Osim toga, molibden iz slanutka ima detoks-učinak na kožu – izvlači sulfate. 

zdravlje 13 stvari koje će se dogoditi tvom tijelu ako svaki dan pojedeš tri mandarine

2. Pomaže kod uklanjanja dlačica 

Vlasac je dobar asistent pri uklanjanju dlačica sa lica. Funkcionira ovako: pomiješaj kurkumu i brašno od slanutka u finu pastu. Raspodijeli pastu po licu te ostavi da djeluje 10 do 15 minuta. Zatim je isperi vodom. To ponavljaj svaki drugi dan. Alternativno možeš pastu koristiti i kao piling. 

3. Sprječava nastanak staračkih mrlja 

Pire od slanutka vrlo je ukusan, ali i sjajna je maska za lice. Dodaj slanutku malo vode te napravi pire. Raspodijeli pire po licu ili rukama – sprječava nastanak staračkih mrlja. 

4. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Ako integriraš u svoju svakodnevnu prehranu tri četvrtine šalice slanutka, znatno će se smanjiti razina kolesterola. Antioksidansi iz slanutka jačaju krvne žile i krv pa pada rizik od oboljenja srca. 

Recept: mješavina patlidžana, rajčica i slanutka 

Osobito u hladnom godišnjem dobu često imamo potrebu za jelom koje nas iznutra grije te nam daje dodatnu prijeko potrebnu energiju. Isprobaj ovaj miks od patlidžana, rajčica i slanutka – pun je važnih hranjivih tvari te ima pomalo orijentalni okus. 

 

Sastojci (za tri osobe): 

2 srednje velika patlidžana (očišćena), 4 žlice suncokretovog, repičinog ili maslinova ulja, papar, sol, 1 prutić cimeta, 350 g mini rajčica (prerezanih), 1 veliki prstohvat pahuljica čilija, 400 g slanutka iz limenke, 2 češnja češnjaka (nasitno nasjeckana), fino naribana korica od 1 limuna, 1 šaka usitnjenih listića bosiljka ili paprene metvice, po želji malo jogurta. 

Priprema: 

• Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Nareži patlidžane na kocke veličine 2 cm. Ugrij ulje u velikom kalupu za složenac ili posudi za pečenje (grij 5-10 minuta – to će spriječiti da patlidžan za vrijeme pečenja ne upije previše ulja). 

• Stavi oprezno patlidžane u vruće ulje. Dobro začini solju i paprom, dodaj cimet te sve promiješaj. 

• Peci oko 30 minuta u pećnici, a na pola pečenja sve još jednom dobro promiješaj. Zatim dodaj mini rajčice i čili te peci još 20 minuta. 

• Potom dodaj ocijeđeni slanutak i češnjak, dobro promiješaj te peci još 10-ak minuta. 

• Izvadi iz pećnice te umiješaj koru od limuna. Ostavi oko 15 minuta da se hladi pa umiješaj bosiljak ili metvicu. Začini po želji te posluži toplo. 

• Dodatni savjet: malo jogurta (lagano začinjenog solju i paprom te zgnječenim češnjakom) izvrsno će zaokružiti jelo. 

Gušt za nepce Mljac! Imamo malo drugačiji, super recept za prefini kesten pire

Posjeti Miss7.24sata.hr