Pita s javorovim sirupom: Kremasti desert s okusom slane karamele koji djeluje tako posebno

Instagram @maisonorphee
Vidi originalni članak
  • Kombinacija specifičnog karamelastog okusa javorova sirupa i cvijeta soli u ovoj piti odvest će te u neku novu dimenziju
  • Za jači okus najbolji je tamni javorov sirup koji na sebi ima oznaku "Grade A Dark", ali poslužit će bilo koji
  • Imamo odličan recept, a za okus slane karamele pitu pospi žličicom cvijeta soli
  • Pročitaj više: Omiljeni talijanski klasik na ljetni način: Jednostavni i brzi tiramisu bez jaja

Ponestaje ti ideja za slatka iznenađenja? Imamo odličan prijedlog – pitu s javorovim sirupom, čiji specifičan karamelasti okus će te odmah prebaciti u neku drugu dimenziju.

Krema od jaja aromatizirana javorovim sirupom odličan je nadjev – kremast i sočan, a sol mu daje posebnu notu, posebno ako pitu prije posluživanja dodatno pospeš žličicom cvijeta soli. Nešto poput slanog karamela, a opet tako drugačije i posebno…

Za jači okus najbolji je tamni javorov sirup koji na sebi ima oznaku "Grade A Dark" – taj sirup je dosta tamniji od uobičajenog javorovog sirupa i ima puno jači i dublji okus, ali nema okus zagorenog. No kako ga kod nas nije tako jednostavno nabaviti poslužit će bilo koji javorov sirup koji pronađeš u trgovini.

Life&style Prhka pita od trešanja i borovnica, dostojna i svečanijih prilika

 

Pita s javorovim sirupom

Sastojci – za tijesto:

  • 1 i ½ šalica pomiješanog glatkog i oštrog brašna (omjer 50:50), plus dodatno za pobrašniti površinu
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera
  • ½ šalice maslaca, hladnog, narezanog na kockice
  • 1/8 šalice hladne vode

Sastojci – za nadjev:

  • ¼ šalice oštrog brašna
  • 1 i ¼ šalice tamnog javorova sirupa
  • ½ šalice (125 g) rastopljenog maslaca
  • ½ šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, na sobnoj temperaturi
  • ½ šalice svijetlog smeđeg šećera
  • 3 veća jaja, na sobnoj temperaturi
  • 1 i ½ žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica cvijeta soli – sa posipanje prije posluživanja

Sastojci – za aromatizirano tučeno vrhnje:

  • 1 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • ¼ šalice javorova šećera (ili 2 žlice javorova sirupa)
  • mali prstohvat soli

Life&style Domaća puding pita: Još slasnija verzija američkog klasika koja osvaja okusom

Postupak:

  1. Umijesi tijesto od svih sastojaka. Vodu dodaj žlicu po žlicu, prema potrebi. Umotaj tijesto u plastičnu foliju i stavi ga na hladno na 2 sata, da se dobro stisne.
  2. Tijesto razvaljaj, dio stavi sa strane da možeš napraviti ukrase (listove), no ovaj dio možeš i preskočiti. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva, a rešetku postavi na sredinu pećnice.
  3. Razvaljano tijesto stavi u namašćeni kalup, probodi dno tijesta vilicom na nekoliko mjesta. Stavi tijesto u kalupu u zamrzivač na 20 minuta.
  4. Stavi na tijesto papir za pečenje i na njega "utege" (zrna graha ili slanutka ili rižu) te peci "naslijepo" (bez nadjeva) oko 20 minuta. Potom ukloni papir za pečenje i "utege" te peci još 5-10 minuta.
  5. Smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
  6. Brašno, javorov sirup, rastopljeni maslac, vrhnje, smeđi šećer, jaja, ekstrakt vanilije i sol ubaci u blender. Blendaj na jakoj brzini dok se sve dobro ne sjedini, oko 30 sekundi.
  7. Nadjev ulij u pečenu koru za pite, rubove od tijesta obloži aluminijskom folijom kako tijekom pečenja ne bi zagorjeli. U ovom trenutku možeš na dio nadjeva staviti ukrasne listiće od tijesta. Peci dok se nadjev u sredini lagano ne napuhne i ne postane djelomično čvrst, 40-50 minuta.
  8. Za aromatizirano tučeno vrhnje sve sastojke miksaj oko 1 minutu, dok ne postane čvrsto.
  9. Neposredno prije posluživanja pitu pospi cvijetom soli i posluži s aromatiziranim tučenim vrhnjem.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr