Pita s javorovim sirupom: Kremasti desert s okusom slane karamele koji djeluje tako posebno
- Kombinacija specifičnog karamelastog okusa javorova sirupa i cvijeta soli u ovoj piti odvest će te u neku novu dimenziju
- Za jači okus najbolji je tamni javorov sirup koji na sebi ima oznaku "Grade A Dark", ali poslužit će bilo koji
- Imamo odličan recept, a za okus slane karamele pitu pospi žličicom cvijeta soli
- Pročitaj više: Omiljeni talijanski klasik na ljetni način: Jednostavni i brzi tiramisu bez jaja
Ponestaje ti ideja za slatka iznenađenja? Imamo odličan prijedlog – pitu s javorovim sirupom, čiji specifičan karamelasti okus će te odmah prebaciti u neku drugu dimenziju.
Krema od jaja aromatizirana javorovim sirupom odličan je nadjev – kremast i sočan, a sol mu daje posebnu notu, posebno ako pitu prije posluživanja dodatno pospeš žličicom cvijeta soli. Nešto poput slanog karamela, a opet tako drugačije i posebno…
Za jači okus najbolji je tamni javorov sirup koji na sebi ima oznaku "Grade A Dark" – taj sirup je dosta tamniji od uobičajenog javorovog sirupa i ima puno jači i dublji okus, ali nema okus zagorenog. No kako ga kod nas nije tako jednostavno nabaviti poslužit će bilo koji javorov sirup koji pronađeš u trgovini.
Pita s javorovim sirupom
Sastojci – za tijesto:
- 1 i ½ šalica pomiješanog glatkog i oštrog brašna (omjer 50:50), plus dodatno za pobrašniti površinu
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- ½ šalice maslaca, hladnog, narezanog na kockice
- 1/8 šalice hladne vode
Sastojci – za nadjev:
- ¼ šalice oštrog brašna
- 1 i ¼ šalice tamnog javorova sirupa
- ½ šalice (125 g) rastopljenog maslaca
- ½ šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, na sobnoj temperaturi
- ½ šalice svijetlog smeđeg šećera
- 3 veća jaja, na sobnoj temperaturi
- 1 i ½ žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice soli
- 1 žličica cvijeta soli – sa posipanje prije posluživanja
Sastojci – za aromatizirano tučeno vrhnje:
- 1 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
- ¼ šalice javorova šećera (ili 2 žlice javorova sirupa)
- mali prstohvat soli
Postupak:
- Umijesi tijesto od svih sastojaka. Vodu dodaj žlicu po žlicu, prema potrebi. Umotaj tijesto u plastičnu foliju i stavi ga na hladno na 2 sata, da se dobro stisne.
- Tijesto razvaljaj, dio stavi sa strane da možeš napraviti ukrase (listove), no ovaj dio možeš i preskočiti. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva, a rešetku postavi na sredinu pećnice.
- Razvaljano tijesto stavi u namašćeni kalup, probodi dno tijesta vilicom na nekoliko mjesta. Stavi tijesto u kalupu u zamrzivač na 20 minuta.
- Stavi na tijesto papir za pečenje i na njega "utege" (zrna graha ili slanutka ili rižu) te peci "naslijepo" (bez nadjeva) oko 20 minuta. Potom ukloni papir za pečenje i "utege" te peci još 5-10 minuta.
- Smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
- Brašno, javorov sirup, rastopljeni maslac, vrhnje, smeđi šećer, jaja, ekstrakt vanilije i sol ubaci u blender. Blendaj na jakoj brzini dok se sve dobro ne sjedini, oko 30 sekundi.
- Nadjev ulij u pečenu koru za pite, rubove od tijesta obloži aluminijskom folijom kako tijekom pečenja ne bi zagorjeli. U ovom trenutku možeš na dio nadjeva staviti ukrasne listiće od tijesta. Peci dok se nadjev u sredini lagano ne napuhne i ne postane djelomično čvrst, 40-50 minuta.
- Za aromatizirano tučeno vrhnje sve sastojke miksaj oko 1 minutu, dok ne postane čvrsto.
- Neposredno prije posluživanja pitu pospi cvijetom soli i posluži s aromatiziranim tučenim vrhnjem.