Pita na zimski način: ovaj tart od naranče bit će hit svakog adventskog bruncha
- Čim dođu prvi hladni dani na policama trgovina se nađu mandarine i naranče i jasno je: počinje hladno godišnje doba
- A to također znači da možemo očekivati ugodne dane navečer uz čaj i kolačiće na kauču i prekrasna zimska popodneva uz kolače i prijatelje
- Organiziraš adventski brunch? Imamo savršen recept za ukusnu tart (pitu) od naranče
Ovaj jednostavan recept za pitu od naranče slatka je kombinacija klasičnog kolača od limuna koji se prodaje posvuda u francuskim slastičarnicama. Malo je manje kiselkast, odnosno, puno je slađi od verzije s limunom, jer ovaj kolač koristi sok i koru naranče za osvježavajući, drugačiji okus. Recept za zimsku pitu od naranče ne samo da je vrlo jednostavan, nego može biti i veganski zamijene li se mliječne namirnice poput maslaca nemliječnim, a lako se može pripremiti dan ranije. Savršeno za svakoga tko želi započeti jutro opušteno…
Pita od naranče - recept
Za tijesto:
• 250 g pšeničnog brašna za kolače
• 75 g šećera
• 125 g hladnog maslaca
• malo maslaca za mazanje
Za nadjev:
• 100 ml javorovog sirupa (alternativa: agavin sirup)
• 150 ml mlijeka (ili mlijeko od badema ili soje)
• 300 ml soka od naranče
• kora od naranče
• 1 prstohvat soli
• 120 g maslaca
• 1/2 žličice kurkume
• 40 g kukuruznog škroba
• 40 ml hladne vode
Priprema
1. Za prhko tijesto u velikoj zdjeli pomiješaj pšenično brašno i šećer. Hladni veganski maslac nareži na komadiće, dodaj ga i sve mijesi dok ne postane glatko. Ostavi u hladnjaku 30 minuta.
Savjet: po potrebi dodaj malo hladne vode ako se tijesto ne miješa kako treba.
2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilatorska pećnica) i namasti kalup za tart (za pitu, promjera 28 cm) s malo veganskog maslaca.
3. Razvaljaj tijesto toliko da prekrije rub kalupa. To najbolje funkcionira između dva papira za pečenje. Razvaljano tijesto stavi u kalup i lagano ga pritisni po dnu i rubu. Odreži sav višak tijesta.
4. Tijesto nekoliko puta izbodi vilicom kako se ne bi stvarali mjehurići tijekom pečenja. Peci oko 15-20 minuta dok ne porumeni. Ostavi da se ohladi.
5. Za nadjev zagrij javorov sirup, mlijeko i sok od naranče u malom loncu dok smjesa ne zakuha. Dodaj koru od naranče, sol, veganski maslac i kurkumu i miješaj dok se maslac ne otopi.
6. Pomiješaj kukuruzni škrob i vodu u čaši dok ne postane glatko i dodaj nadjevu uz stalno miješanje. Nadjev bi sada trebao biti kremast.
7. Pusti da se nadjev ohladi 10-tak minuta, zatim ga izlij na ohlađeno tijesto, ostavi da se stegne i ukrasi po želji.