Pita na zimski način: ovaj tart od naranče bit će hit svakog adventskog bruncha

Pixabay/romjanaly Foto: Pixabay/romjanaly
Vidi originalni članak
  • Čim dođu prvi hladni dani na policama trgovina se nađu mandarine i naranče i jasno je: počinje hladno godišnje doba
  • A to također znači da možemo očekivati ugodne dane navečer uz čaj i kolačiće na kauču i prekrasna zimska popodneva uz kolače i prijatelje
  • Organiziraš adventski brunch? Imamo savršen recept za ukusnu tart (pitu) od naranče 

Ovaj jednostavan recept za pitu od naranče slatka je kombinacija klasičnog kolača od limuna koji se prodaje posvuda u francuskim slastičarnicama. Malo je manje kiselkast, odnosno, puno je slađi od verzije s limunom, jer ovaj kolač koristi sok i koru naranče za osvježavajući, drugačiji okus. Recept za zimsku pitu od naranče ne samo da je vrlo jednostavan, nego može biti i veganski zamijene li se mliječne namirnice poput maslaca nemliječnim, a lako se može pripremiti dan ranije. Savršeno za svakoga tko želi započeti jutro opušteno…

Pita od naranče - recept

Za tijesto:

• 250 g pšeničnog brašna za kolače

• 75 g šećera

• 125 g hladnog maslaca

• malo maslaca za mazanje

Za nadjev:

• 100 ml javorovog sirupa (alternativa: agavin sirup)

• 150 ml mlijeka (ili mlijeko od badema ili soje)

• 300 ml soka od naranče

• kora od naranče

• 1 prstohvat soli

• 120 g maslaca

• 1/2 žličice kurkume

• 40 g kukuruznog škroba

• 40 ml hladne vode

Life&style Popečci od krumpira, sira i slanine genijalan su snack ili, uz salatu, pravi ručak

Priprema

1. Za prhko tijesto u velikoj zdjeli pomiješaj pšenično brašno i šećer. Hladni veganski maslac nareži na komadiće, dodaj ga i sve mijesi dok ne postane glatko. Ostavi u hladnjaku 30 minuta.

Savjet: po potrebi dodaj malo hladne vode ako se tijesto ne miješa kako treba.

2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilatorska pećnica) i namasti kalup za tart (za pitu, promjera 28 cm) s malo veganskog maslaca.

3. Razvaljaj tijesto toliko da prekrije rub kalupa. To najbolje funkcionira između dva papira za pečenje. Razvaljano tijesto stavi u kalup i lagano ga pritisni po dnu i rubu. Odreži sav višak tijesta. 

4. Tijesto nekoliko puta izbodi vilicom kako se ne bi stvarali mjehurići tijekom pečenja. Peci oko 15-20 minuta dok ne porumeni. Ostavi da se ohladi.

5. Za nadjev zagrij javorov sirup, mlijeko i sok od naranče u malom loncu dok smjesa ne zakuha. Dodaj koru od naranče, sol, veganski maslac i kurkumu i miješaj dok se maslac ne otopi.

6. Pomiješaj kukuruzni škrob i vodu u čaši dok ne postane glatko i dodaj nadjevu uz stalno miješanje. Nadjev bi sada trebao biti kremast.

7. Pusti da se nadjev ohladi 10-tak minuta, zatim ga izlij na ohlađeno tijesto, ostavi da se stegne i ukrasi po želji.

Life&style Dubai čokolada je hit među slasticama, a mi imamo recept za božićne Dubai kekse

Posjeti Miss7.24sata.hr