Pahuljasto meka, čokoladna žirafa-rolada izgleda fenomenalno, a okus je još bolji
- Budi iskrena – ovo je prvi put da si vidjela kolač nalik žirafi, zar ne?
- Ova švicarska rolada izgleda kao slastičarsko remek-djelo za čiju bi pripremu profesionalcima morala platiti priličnu cijenu
- Međutim, zapravo je jednostavan „uradi sam“ kolač koji ćeš spraviti s lakoćom i apsolutno voljeti!
Žirafa-rolada doista izgleda kao žirafin vrat. Ako to nije kreativno?! Ovo je definitivno recept za posebne prilike. Naime, ovaj kolač ne samo da izgleda sjajno, nego je i izvrsnog okusa.
Recept za žirafa roladu
Sastojci za roladu od 15 kriški:
• 5 jaja
• 1 prstohvat soli
• 185 g šećera
• 100 g brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 4 žlice mlijeka
• 2 žlice kakaa u prahu, bez dodanog šećera
• 1 pakiranje čokoladnog pudinga u prahu
• 300 ml mlijeka
• 200 g vrhnja za šlag
• 2 banane
Žirafa rolada - priprema:
1. Odvoji bjelanca i žumanca. Stuci bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg uz dodavanje 125 g šećera. Kratko umiješaj žumanca. Pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Prosij u smjesu od jaja i pažljivo dodaj 2 žlice mlijeka.
2. Gotovo 1/3 tijesta stavi u vrećicu za tijesto s malim nastavkom. Na lim obložen papirom za pečenje rasporedi šaru u obliku vrata žirafe. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici (gore/dolje: 200 stupnjeva, ventilatorska pećnica: 180 stupnjeva) oko 2 minute.
3. U međuvremenu prosij kakao na preostalu smjesu od jaja i pažljivo dodaj 2 žlice mlijeka. Izvadi lim za pečenje iz pećnice. Po vrhu ravnomjerno rasporedi čokoladnu smjesu. Peci u zagrijanoj pećnici na istoj temperaturi oko 10 minuta.
4. Čistu kuhinjsku krpu pospi šećerom. Okreni list tijesta i pažljivo odlijepi papir za pečenje. Drugom krpom pažljivo okreni list tijesta i zarolaj ga s kraće strane krpom. Ostavi da se ohladi.
5. Prašak za puding pomiješaj sa 60 g šećera, umiješaj u 100 ml mlijeka dok smjesa ne postane glatka. Zakuhaj 200 ml mlijeka, umiješaj prašak za puding. Ostavi da lagano krčka oko minute uz miješanje. Makni s vatre i ulij u zdjelu. Ostavi da se ohladi te nekoliko puta promiješaj.
6. Stuci čvrsti šlag i umiješaj u puding. Pažljivo razmotaj list tijesta. Odozgo izlij puding i rasporedi ga ravnomjerno.
7. Oguli banane te odreži krajeve. Stavi banane na kraći kraj i ponovno smotaj. Ostavi da se hladi oko 2 sata.