Ovo povrće možeš odmah posaditi na svojim balkonima ili u vrtovima i brati već za 3 tjedna
- Kako do sezonskog povrća iz vlastitog uzgoja u kojem možeš uživati već na jesen?
- Zapravo, uz malo volje i truda, prilično lako – ako nemaš vrt potrebno ti je nekoliko posuda ili gredica na balkonu te ponešto znanja
- Mi smo se pobrinuli za ovaj zadnji dio i saznali koje je to povrće koje možeš posaditi odmah, a u njemu možeš uživati već za tri tjedna
Najslađe je povrće uzgojeno iz vlastitog vrta ili za one entuzijaste s gradskih asfalta – s balkona! A za njegov rast i razvoj zaista ne treba puno; malo zemlje, poneka veća posuda za cvijeća i prstohvat entuzijazma. Uz to, potrebno je i malo znanja koje povrće je najbolje saditi s obzirom na godišnje doba, a u tome možemo priskočiti s popisom najotpornijeg povrća koji je idealno saditi u kasno ljeto.
Ako si odlučila zasukati rukave i opskrbiti se s povrćem u kojem bi već mogla uživati već za tri tjedna evo što bi se trebalo naći na tvom popisu:
Korijenasto povrće
Povrće poput mrkve, cikle ili zimske rotkvice prave su ratnice vrta koje preživljavaju i uspijevaju na temperaturama smrzavanja. Sjeme je potrebno staviti izravno u zemlju, a u plodovima bi već mogla uživati u kasnu jesen i gostiti se na zimu. Ovom povrću potrebno je obilje sunca kako bi se moglo u potpunosti razviti. Sjeme je potrebno postaviti u vlažnu zemlju na 30-ak centimetara dubine uz iznimku – mrkvu je potrebno posijati pliće. Redovito zalijevaj i provjeri možeš li svoje prve plodove vaditi već nakon sedam tjedana.
Sve vrste zelene salate
Dani kasnog ljeta savršeni su za sadnju lisnatog zelenog povrća u kojem se potom može uživati gotovo cijelu jesen. Najprikladnije je u zemlju staviti sadnice salate koje se mogu kupiti u poljoprivrednim trgovinama. Sadnice posadi u vlažne udubine u razmacima od 10 centimetara, najbolje na sunčanom do sjenovitom mjestu. Već nakon tri tjedna za ručak bi se mogla počastiti prilogom od vlastite ukusne salate.
Kelj
Kelj je idealna domaća kultura jer je izrazito produktivan, a otporan je i na temperature koje sežu i do 15 stupnjeva ispod ništice. Kasno ljeto odlično je vrijeme za njegovu sadnju, a najbolje je to napraviti uz pomoć sadnica koje možeš nabaviti u rasadnicima.
Potrebno je iskopati male udubine u tlu na mjestima gdje dopire sunce u razmaku od 45 centimetara. U udubine zatim treba dodati organsko gnojivo, a zatim posaditi kelj i potom redovito ga zalijevati.
Kelj se već može brati u mladoj fazi kad su njegovi listovi dugi oko 12 centimetara. Zbog blaže teksture i okusa u toj fazi bit će idealan za salate. Ovo povrće sasvim će dozreti za pet do šest tjedana, a najbolje je brati donje velike listove što će potaknuti biljku na razvoj novih.
Mahunarke
Mahune jako brzo dozrijevaju, a odlične su jer se mogu uzgojiti u malim prostorima i ne trebaju dodatne konstrukcije za potporu. Ipak, u njemu se može uživati samo nekoliko tjedana, ali dobra vijest je da se nakon obilne žetve može pohraniti za zimu.
Preporučuje se sijati u toplo izdignuto tlo koje će imati dovoljno vode. Ipak, treba paziti da se tlo ne zalijeva previše. Mahune možeš brati već za šest ili sedam tjedana.