Ovo povrće možeš odmah posaditi na svojim balkonima ili u vrtovima i brati već za 3 tjedna

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Kako do sezonskog povrća iz vlastitog uzgoja u kojem možeš uživati već na jesen?
  • Zapravo, uz malo volje i truda, prilično lako – ako nemaš vrt potrebno ti je nekoliko posuda ili gredica na balkonu te ponešto znanja
  • Mi smo se pobrinuli za ovaj zadnji dio i saznali koje je to povrće koje možeš posaditi odmah, a u njemu možeš uživati već za tri tjedna 

Najslađe je povrće uzgojeno iz vlastitog vrta ili za one entuzijaste s gradskih asfalta – s balkona! A za njegov rast i razvoj zaista ne treba puno; malo zemlje, poneka veća posuda za cvijeća i prstohvat entuzijazma. Uz to, potrebno je i malo znanja koje povrće je najbolje saditi s obzirom na godišnje doba, a u tome možemo priskočiti s popisom najotpornijeg povrća koji je idealno saditi u kasno ljeto. 

Tajne dobre hrane Trebamo li topli obrok svaki dan i je li svježe povrće zaista zdravije? Razotkrivamo pet najvećih mitova o prehrani

Ako si odlučila zasukati rukave i opskrbiti se s povrćem u kojem bi već mogla uživati već za tri tjedna evo što bi se trebalo naći na tvom popisu: 

Korijenasto povrće

Povrće poput mrkve, cikle ili zimske rotkvice prave su ratnice vrta koje preživljavaju i uspijevaju na temperaturama smrzavanja. Sjeme je potrebno staviti izravno u zemlju, a u plodovima bi već mogla uživati u kasnu jesen i gostiti se na zimu. Ovom povrću potrebno je obilje sunca kako bi se moglo u potpunosti razviti. Sjeme je potrebno postaviti u vlažnu zemlju na 30-ak centimetara dubine uz iznimku – mrkvu je potrebno posijati pliće. Redovito zalijevaj i provjeri možeš li svoje prve plodove vaditi već nakon sedam tjedana

Sve vrste zelene salate

Dani kasnog ljeta savršeni su za sadnju lisnatog zelenog povrća u kojem se potom može uživati gotovo cijelu jesen. Najprikladnije je u zemlju staviti sadnice salate koje se mogu kupiti u poljoprivrednim trgovinama. Sadnice posadi u vlažne udubine u razmacima od 10 centimetara, najbolje na sunčanom do sjenovitom mjestu. Već nakon tri tjedna za ručak bi se mogla počastiti prilogom od vlastite ukusne salate.

Tajne kuhinje Genijalno: 7 najboljih kuhinjskih trikova za voće i povrće koje smo ikad vidjeli

Kelj

Kelj je idealna domaća kultura jer je izrazito produktivan, a otporan je i na temperature koje sežu i do 15 stupnjeva ispod ništice. Kasno ljeto odlično je vrijeme za njegovu sadnju, a najbolje je to napraviti uz pomoć sadnica koje možeš nabaviti u rasadnicima. 
Potrebno je iskopati male udubine u tlu na mjestima gdje dopire sunce u razmaku od 45 centimetara. U udubine zatim treba dodati organsko gnojivo, a zatim posaditi kelj i potom redovito ga zalijevati.

Kelj se već može brati u mladoj fazi kad su njegovi listovi dugi oko 12 centimetara. Zbog blaže teksture i okusa u toj fazi bit će idealan za salate. Ovo povrće sasvim će dozreti za pet do šest tjedana, a najbolje je brati donje velike listove što će potaknuti biljku na razvoj novih. 

Mahunarke

Mahune jako brzo dozrijevaju, a odlične su jer se mogu uzgojiti u malim prostorima i ne trebaju dodatne konstrukcije za potporu. Ipak, u njemu se može uživati samo nekoliko tjedana, ali dobra vijest je da se nakon obilne žetve može pohraniti za zimu.

Life&style Australka je podijelila genijalan kuhinjski trik uz koji će povrće ostati svježe i do mjesec dana!

Preporučuje se sijati u toplo izdignuto tlo koje će imati dovoljno vode. Ipak, treba paziti da se tlo ne zalijeva previše. Mahune možeš brati već za šest ili sedam tjedana. 

Posjeti Miss7.24sata.hr