Ove zvjezdice od marcipana nježno se tope u ustima, a imaju okus poput Božića
- Svake godine nam marcipan zasladi cijeli prosinac
- Ove ukusne zvjezdice od marcipana doista su pravi božićni klasik
- Spravljaju se doista jednostavno, bez maslaca i jaja
Božićne blagdane teško je zamisliti bez raznih keksića i kolačića, a slastice od marcipana osobito su omiljene. Ove neodoljive zvjezdice savršeni su božićni kolačići za svakog ljubitelja marcipana. Uz ovaj recept mogu ih pripremiti čak i početnici u pečenju kolača.
Sastojci za 50 komada
Za tijesto:
• 100 g margarina
• 25 g kokosovog ulja, zagrijanog i otopljenog
• 50 g šećera u prahu
• 1 prstohvat soli
• 2 žlice soka od limete
• 65 g kokosovog brašna
• 130 g brašna
• 0,5 žličice sode bikarbone
Za preljev
• 250 g marcipana
• 4 žlice javorovog sirupa
Za dekoraciju:
• 50 g listića badema (ako nisi ljubitelji, može i šarene čokoladne perlice, šećer u prahu, rastopljena čokolada...)
Priprema
1. Zagrij pećnicu na180 stupnjeva (pećnicu s ventilatorom na 160 stupnjeva). Umuti s pomoću miksera margarin, kokosovo ulje, šećer u prahu, sol i sok od limete.
2. Pomiješaj sve vrste brašna i sodu bikarbonu pa umijesi u smjesu od margarina. Ostavi tijesto zamotano u foliju da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.
3. Promijesi tijesto malo navlaženim rukama (tijesto je malo mrvičastije od običnog prhkog tijesta, ali nakon pečenja postane fino mrvičasto).
4. Tanko izvaljaj tijesto u dijelovima i izreži zvjezdice s pomoću kalupa (promjera 4 do 5 cm). Rasporedi zvjezdice u dva lima obložena papirom za pečenje.
5. Tanko izvaljaj marcipan i izreži zvjezdice. Premaži svaku zvjezdicu od tijesta s malo javorovog sirupa i stavi na to zvjezdice od marcipana. Preostalim sirupom premaži marcipan i pažljivo utisni 6 listića badema u marcipan u obliku uspravne zvijezde. Peci u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. (Ako nisi stavljala listiće badema, pospi čokoladnim perlicama ili šećerom u prahu.). Ostavi da se ohladi.