Ova slasna tjestenina tradicionalno je jelo u švicarskim Alpama, ali prija i kad nismo na snježnim padinama
- Bilo nakon planinarenja ili skijanja, fizički napor te razgladni pa porcija jela može biti i malo veća
- Teško da je ijedno zimsko jelo tako ukusno kao obilan krepki obrok poslužen uz snježnu planinsku panoramu
- Popularno švicarsko alpsko jelo uključuje dobri stari Kaiserschmarrn, ako volite nešto slatko, ali ili izdašne rezance sa sirom
Skijanje, snijeg, Alpe… Naravno, svatko će se umoriti u brdima i poželjeti pojesti nešto fino i „jako“, da obnovi energiju. Tradicionalno švicarsko jelo 'Älplermagronen' moglo bi se smatrati spojem Käsespätzle (valjušci, tj. tjestenina od sira) i Kaiserschmarrna (carski drobljenac). Uz ovo alpsko jelo poslužuje se iznenađujući sastojak: umak od jabuke, koji iznenađujuće dobro odgovara. Imamo recept…
Švicarska tjestenina s umakom od jabuka
Satstojci:
• sol
• 500 g krumpira
• 250 g kratkih makarona
• 2 glavice luka
• 2 češnja češnjaka
• 1 žlica maslaca
• 100 ml vode od krumpira
• 300 g slatkog vrhnja
• 150 g sira grojera (naribanog)
• crni papar
• 1 žličica senfa
• ½ organskog limuna (sok i naribana kora)
• 3 žlice oraha (grubo nasjeckanih)
• 50 g krušnih mrvica
• ½ vezice vlasca
Za umak od jabuka:
• 1 kg kiselih jabuka
• 100 ml tekućine (sok od jabuke ili voda)
• oko 50 g šećera (po ukusu)
• 1 žlica soka od limuna
Priprema:
1. Za umak od jabuka najprije dobro operi jabuke pa nareži na komadiće. Zatim poklopi i pirjaj u loncu sa oko 100 ml tekućine, šećerom i sokom od limuna oko 20 minuta. Nakon toga smjesu procijedi kroz sito i ostavi da se potpuno ohladi.
2. Za krumpir i makarone prvo oguli krumpir, operi ga i nareži na kockice veličine oko 2 cm. Kuhaj u velikom loncu, jedva prekriveno vodom, 6-8 minuta dok ne postane al dente. Zatim ocijedi, ali sačuvaj vodu vodu od kuhanja. Istovremeno skuhaj tjesteninu u puno slane vode prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente, a zatim je ocijedi.
3. Nasitno nasjeckaj luk i češnjak. Oboje pirjaj u tavi na 1 žlici vrućeg maslaca 3-4 minute dok ne porumeni. Dodaj vodu od kuhanja krumpira i vrhnje te pusti da lagano kuha. Zatim makni lonac s vatre i miješajte sir dok se ne otopi. Začini solju, paprom, senfom, sokom i korom od limuna.
4. U posebnoj tavi isprži redom orahe i krušne mrvice. Krušne mrvice lagano posoli, pomiješaj s prženim orasima i ostavi da se ohlade. Nasitno nasjeckaj vlasac.
5. Prethodno skuhani krumpir i tjesteninu dodaj u umak od sira i vrhnja i lagano zagrij, ali ne dopusti da zavrije. Na kraju umiješaj vlasac. Gotove makarone s krumpirom rasporedi po tanjurima, pospi smjesom od oraha i mrvica te posluži s umakom od jabuka.