Ova autohtona konoba na Braču ide nam na sam vrh liste mjesta koja ovog ljeta moramo posjetiti

Instagram @antemandic13 Foto: Instagram @antemandic13
Vidi originalni članak
  • U mjestu Dol na Braču, nedaleko Postira, ponosno stoji dvorac iz 16. stoljeća koji opija svojom ljepotom, ali isto tako zavodi i okusima što se miješaju u kuhinji tamošnje autohtone konobe
  • Kaštil Gospodnetić mjesto je u kojem se svakodnevno može okusiti prefina tradicionalna jela ovog kraja poput pašticade, crnog rižota, janjetine s bižima, hobotnice ispod peke i ribe s gradela
  • A kao da ukusna kuhinja sama po sebi nije dovoljan razlog da se ovaj negdašnji plemićki vencijanski dvor posjeti, kuša se na divnoj baroknoj terasi s koje puca predivan pogled
  • Pročitaj više: Kvarnerski škamp, boškarin, pašareta... Restoran Spinnaker ima novi koncept koji slavi istarske okuse

Za Bol na Braču čuli su, vjerujemo, više manje svi. Za mjestašce sličnog imena, u kojemu je onaj prvi usnenik 'b' zamijenjen zubnikom 'd', čulo je puno manje nas. Naselje je to nedaleko Postira u kojem crkvice sv. Petra i ona sv. Mihovila svjedoče o životu na ovim prostorima još u 11. stoljeću, a danas je život tamo kudikamo mirniji i tiši no što je nekoć bio budući da mjesto prema posljednjem popisu stanovništva broji tek trećinu od broja onih što su tu živjeli na njegovom vrhuncu.

Jedni od onih što su poželjeli ovdje ostati jesu i članovi obitelji Gospodnetić kojoj je dom prekrasni stari dvorac sagrađen još u 16. stoljeću i čiji je dobar dio sačuvan s kompletnim originalnim interijerom iz 19. stoljeća. U ovim secesijskim odajama danas živi dvanaesta generacija spomenute obitelji, a ljepotu koju zovu svojim domom velikodušno dijele s brojnim posjetiteljima što dolaze na njihovo imanje, ne bi li okusili divote što se ovdje svakodnevno pripremaju.

Life&style U ovoj bismo modernoj bračkoj ljepotici s najljepšim pogledom rado proveli sve svoje slobodne dane

Osim što gostima u svojoj konobi po kojoj je Dol najpoznatiji serviraju prefina tradicionalna jela ovog kraja poput pašticade, crnog rižota, janjetine s bižima, hobotnice ispod peke i ribe s gradela, rado posluže i kakvu zanimljivu priču o mjestu u kojem ponosno žive i rade.

Uz to što vode konobu u Kaštilu Gospodnetić, bave se i turizmom i poljoprivredom pa tako cijele godine uzgajaju vinovu lozu što im daje fino domaće vino, masline i povrće. A kao da ukusna kuhinja sama po sebi nije dovoljan razlog da se ovaj negdašnji plemićki vencijanski dvor posjeti, kuša se na divnoj baroknoj terasi s koje puca predivan pogled na dolinu što se pod njom prostire, te more i planine u daljini. 

Life&style U Milni na Braču pronašli smo slastičarnicu s najfinijim slasticama i najljepšim pogledom

Unatoč tome što se mnoga mjesta u Hrvatskoj mogu podičiti mjestima na kojima se fino jede u prekrasnom okruženju, Kaštil  Gospodnetić uistinu je jedinstven dragulj ne samo dalmatinske gastro scene, već i povijesne arhitekture, a što, ako se nas pita, znači da se priliku da ga se posjeti nipošto ne smije propustiti. 

Posjeti Miss7.24sata.hr