Osim što je prefin, ovaj pahuljasto lagan kolač od limuna ne treba ni peći
- Ovaj kolač okusom osvježava i idealan je za toplije dane
- Kako je lagan, dobro će prijati i nakon obilna ručka, kad ne želimo težak i kaloričan desert
- Ako ga trebamo još malo zagovarati, naglašavamo i da ga ne treba peći. Što ćeš bolje od toga?
- Pročitaj više: Keto limun kocke - još su ukusnije sa bademovim brašnom
Limun svojim okusom obogaćuje brojne deserte. Na primjer, naribana limunova korica spomenut će se u brojnim receptima i svojim reskim okusom oplement će sve, od najjednostavnijeg biskvita do neke slastičarske vratolomije. Također, jednako kao što postoji "čokoladni tim", tako postoji i "limunski tim" među ljubiteljima kolača (ta sam!) za koje su još i bolje slastice u kojima limun nema samo sporednu ulogu nego je glavna zvijezda. Upravo takav recept danas donosimo...
Sastojci:
Za podlogu:
- 180 grama keksa po izboru (Digestive, na primjer)
- 45 g maslaca
Za kremu:
- 4 žumanjka
- 1,5 šalica šećera
- 1 šalica mlijeka
- korica jednog limuna
- sok od 2 limuna
- 7 g žlatine u prahu
- 1/2 šalice slatkog vrhnja za šlag
Za žele:
- sok od 2 limuna
- korica jednog limuna
- 1/4 šalice šećera
- 3,5 g želatine u prahu
Priprema:
- Za podlogu samelji kekse u blenderu. Dodaj omekšali maslac, pomiješaj i utisni u kalup promjera 22 cm. Stavi u hladnjak na 10 minuta ili više da se stisne.
- Za kremu zagrijavaj milijeko u manjoj zdjeli s pola ukupne količine šećera i koricom limuna.
- Žumanjke pomiješaj s drugom polovicom šećera. Malo vrućeg mlijeka dodaj žumanjcima, odmah izmiksaj pa vrati sve u posudu s mlijekom i kuhaj na niskoj temperaturi pet minuta dok se ne zgusne. Makni s vatre.
- Dodaj u to sok i koricu limuna. Dodaj želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju. Stavi u hladnjak da se ohladi.
- Istuci vrhnje u šlag pa šlag nježno umiješaj u kremu. Kremu rasporedi po podlozi od keksa i stavi sve u hladnjak na 30 minuta.
- Za želatinu u posudi zagrij sok od limuna, naribanu koricu i šećer. Dodaj želatinu otopljenu prema uputama na pakiranju i dobro promiješaj. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Prelij preko torte i vrati u hladnjak da se želatina stisne.