Osim što je prefin, ovaj pahuljasto lagan kolač od limuna ne treba ni peći

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Ovaj kolač okusom osvježava i idealan je za toplije dane
  • Kako je lagan, dobro će prijati i nakon obilna ručka, kad ne želimo težak i kaloričan desert
  • Ako ga trebamo još malo zagovarati, naglašavamo i da ga ne treba peći. Što ćeš bolje od toga?
  • Pročitaj više: Keto limun kocke - još su ukusnije sa bademovim brašnom

Limun svojim okusom obogaćuje brojne deserte. Na primjer, naribana limunova korica spomenut će se u brojnim receptima i svojim reskim okusom oplement će sve, od najjednostavnijeg biskvita do neke slastičarske vratolomije. Također, jednako kao što postoji "čokoladni tim", tako postoji i "limunski tim" među ljubiteljima kolača (ta sam!) za koje su još i bolje slastice u kojima limun nema samo sporednu ulogu nego je glavna zvijezda. Upravo takav recept danas donosimo...

Life&style Ova osvježavajuća pita od limuna izvana je fino hrskava, a iznutra božanstveno sočna

Sastojci:

Za podlogu:

  • 180 grama keksa po izboru (Digestive, na primjer)
  • 45 g maslaca

Za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 1,5 šalica šećera
  • 1 šalica mlijeka
  • korica jednog limuna
  • sok od 2 limuna
  • 7 g žlatine u prahu
  • 1/2 šalice slatkog vrhnja za šlag

Za žele:

  • sok od 2 limuna
  • korica jednog limuna 
  • 1/4 šalice šećera
  • 3,5 g želatine u prahu

Priprema:

  1. Za podlogu samelji kekse u blenderu. Dodaj omekšali maslac, pomiješaj i utisni u kalup promjera 22 cm. Stavi u hladnjak na 10 minuta ili više da se stisne.
  2. Za kremu zagrijavaj milijeko u manjoj zdjeli s pola ukupne količine šećera i koricom limuna.  
  3. Žumanjke pomiješaj s drugom polovicom šećera. Malo vrućeg mlijeka dodaj  žumanjcima, odmah izmiksaj pa vrati sve u posudu s mlijekom i kuhaj na niskoj temperaturi pet minuta dok se ne zgusne. Makni s vatre.
  4. Dodaj u to sok i koricu limuna. Dodaj želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju. Stavi u hladnjak da se ohladi.
  5. Istuci vrhnje u šlag pa šlag nježno umiješaj u kremu. Kremu rasporedi po podlozi od keksa i stavi sve u hladnjak na 30 minuta. 
  6. Za želatinu u posudi zagrij sok od limuna, naribanu koricu i šećer. Dodaj želatinu otopljenu prema uputama na pakiranju i dobro promiješaj. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Prelij preko torte i vrati u hladnjak da se želatina stisne.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr