Oprez: Zbog ove navike kod spavanja možeš se čak i udebljati!

Shutterstock Žene se mogu udebljati zbog lošeg sna
Vidi originalni članak
  • Oni koji dovoljno spavaju podržavaju mršavljenje
  • Međutim, novo istraživanje sada pokazuje da nas određene navike kod spavanja također mogu udebljati!
  • Otkrit ćemo ti o čemu se radi kako bi izbjegla neželjeni učinak te dobro i mirno spavala 

Već godinama se priča o tome kako (dobro) spavanje potiče mršavljenje. Naime, dovoljno sna ne samo da nas čini fit i živahnima, nego i smanjuje žudnju za hranom te nam tako pomaže da izgubimo težinu. 

Ali, postoji i navika spavanja zbog koje se kod žena može dogoditi suprotno. Barem je to rezultat istraživanja National Institute of Health koji se pojavio u časopisu Journal of American Medical Association („JAMA“). Sukladno tome, svjetlost bilo koje vrste remeti metabolizam tijekom spavanja – što uzrokuje debljanje kod žena.

via GIPHY

Riješi se mobitela, noćnih lampi i televizora

Jesi li jedna od onih žena koje vole drijemati dok gledaju TV? Onda bi to trebala pokušati izbjeći u budućnosti. Svjetlo remeti naš ritam spavanja i budnosti – i to svako svjetlo, od televizora do noćne lampe. To signalizira tijelu da je vrijeme da budemo budni i aktivni, a to pak zauzvrat poremeti metabolizam i oslobađa se manje melatonina koji potiče spavanje. Moguća posljedica: imamo više apetita i također jedemo više.

Life&style Pazi! Ako jedeš ovu hranu prije spavanja, vrlo vjerojatno ćeš imati noćne more

Za potrebe istraživanja snimljeni su i analizirani podaci od gotovo 44.000 Amerikanki dok su spavale. U usporedbi s drugim ispitanicima, žene koje su spavale s uključenim televizorom ili drugim izvorom svjetlosti u prostoriji, imale su 17 posto šanse za dobivanje težine. I to gotovo do pet kilograma u razdoblju od pet godina. U istraživanju su uzeti u obzir i drugi mogući čimbenici, poput prehrane i tjelovježbe. 

Inače: znanstvenici sumnjaju da bi rezultat bio isti kod muškaraca.

via GIPHY

Ugasi svjetlo!

Jednostavan savjet znanstvenika: trebamo spavati u mraku ako je to ikako moguće. To ne samo da mazi figuru, nego ima i druge zdravstvene prednosti. Ranije istraživanja pokazala su da poremećeni ciklus spavanja i buđenja također može povećati rizik od raznih bolesti, poput depresije, visokog krvnog tlaka i dijabetesa.

Saznajemo Što se s tvojim tijelom događa ako ujutro odgodiš alarm na samo pet minuta

Posjeti Miss7.24sata.hr