Oprez! Jednom zagrijana voda u kuhalu za vodu ne smije se zagrijati drugi puta
- Jesi li ikada čitala upute za kuhalo za vodu?
- Naime, u mnogima piše da se jednom zagrijana, odnosno zakuhana voda, ne smije ugrijavati drugi puta
- Zašto je to kod kuhala za vodu tako? Imamo odgovore na to pitanje…
Kad se ugrije voda u kuhalu za vodu, onda pada sadržaj magnezija i kalcija. Osim toga, uklanja se kisik i ugljični dioksid. I sve to pada na dno aparata kao kamenac. To nije opasno i ne čini neku razliku ako se voda odmah nakon prvog zagrijavanja još jednom zagrije. Međutim, drugačije je kad tekućina duže ostane stajati u kuhalu te se preostala voda zagrije nekoliko sati kasnije. Naime, za vrijeme toga se u vodi mogu sakupiti „ostaci“.
Štetne tvari iz kuhala mogu prijeći u preostalu vodu
Oprez je potreban osobito kod kuhala od plemenitog čelika. Naime, kod njih može doći do ulaska nikla u vodu. A neki su ljudi alergični na nikal. I kod plastičnih kuhala mogu štetne tvari završiti u vodi, a iste mogu utjecati na naše hormonalnu ravnotežu. Naravno, proizvođači stalno rade na poboljšanjima kuhala kako bi se izbjegli ovakvi ostaci. Međutim, preporučljivo je radije odmah potrošiti svu zagrijanu vodu, odnosno baciti preostalu vodu ako je stajala duže vrijeme.