Od kojeg je datuma najbolje početi peći božićne kolačiće? Imamo odgovore
- Jesi li već počela razmišljati i planirati spravljanje božićnih kolačića?
- Naime, neke možeš spraviti već šest tjedana unaprijed!
- Naš plan pečenja pomoći će ti odabrati pravo vrijeme za pečenje
U mnogim domaćinstvima počinju pripreme za Božić s pečenjem božićnih kolačića. Jedno nepisano pravilo kaže sljedeće: s pečenjem treba početi neposredno prije adventa. Međutim, za neke vrste kolača je to čak i prekasno, a uostalom, ne želiš da ti se puno posla nakupi u nekoliko dana pred same blagdane.
Svježina kolača ovisi o vrsti kolača. Neki se moraju pohraniti na duže vrijeme kako bi razvili punu aromu. Ovaj plan pečenja pokazat će ti kada trebaš spraviti koju vrstu kolača.
6 tjedana ranije
Kolač: božićni kruh
Najbolje ga je omotati aluminijskom folijom te ostaviti nekoliko tjedana da odstoji.
4-6 tjedana ranije
Kolači: medenjaci, paprenjaci
Što duže stoje, bit će ukusniji.
4 tjedna ranije
Kolači: keksi od maslaca iz slastičarske vrećice
Najbolji su svježi, ali mogu stajati u zatvorenoj kutiji do četiri tjedna.
3 tjedna ranije
Kolači: puflice, makroni, zvjezdice s cimetom
Nakon 4 dana su najboljeg okusa, ali mogu stajati do tri tjedna.
2 tjedna ranije
Kolači: vanilin kiflice i božićni muffini
Spakirani u zatvorene kutije mogu i nakon dva tjedna biti vrlo aromatični.
1 tjedan ranije
Kolači: praline, suhi kolači od prhkog tijesta
Omotani u aluminijsku foliju te spremljeni u hladnjak mogu biti ukusni nekoliko dana.
6 sati ranije
Kolač: spravljaju se kreme i nadjevi za torte