Nina ima super recept za Pasku, uskrsni slatki kruh sa sušenim voćem koji izgleda neodoljivo

Bake me by Nina
Vidi originalni članak
  • U nedostatku inspiracije, rado zavirimo na blog Nine Mrvice 'Bake me' na kojem dijeli najrazličitije recepte za slana jela i prefine poslastice
  • Nina je kroz godine krenula istraživati i okuse drugih zemalja te dijeliti recepte za svoje interpretacije istih, a jedan takav je i onaj za Pasku, tradicionalni ukrajinski uskrsni kruh
  • Osim što je fin, Nina mu je dodala i preslatke uši, a zbog čega mislimo da će na najljepši mogući način ukrasiti i oplemeniti svaki blagdanski stol

Nina Mrvica redovito na svom blogu 'Bake me' dijeli najrazličitije recepte koji predivnim fotografijama mame na isprobavanje prvom prilikom. Iz njezinih je objava i više nego očita strast prema hrani i kuhanju, a budući su joj recepti jednostavni i lako ih je slijediti, te su k tome slana jela i slastice koje priprema vrlo ukusni, i sami rado potražimo inspiraciju na njezinom feedu. 

Ninina ljubav prema hrani počela je od malih nogu, budući je oduvijek tijekom obiteljskih druženja, kao što je to u Dalmaciji nerijetko slučaj, dobra spiza bila u središtu pozornosti, a svoju je kulinarsku priču i pokrenula marljivo prikupljajući recepte svojih baka, isprobavajući staro i dodajući nešto svoje, i novo. Kroz godine je krenula istraživati i okuse drugih zemalja te dijeliti recepte za svoje interpretacije istih, a jedan takav je i onaj za Pasku, tradicionalni ukrajinski uskrsni kruh koji izgledom podsjeća na panettone, a okusom na pincu obogaćenu sušenim voćem.

Life&style Pizza Rustica tradicionalna je talijanska uskrsna pita (a ne pizza!) koju bismo rado stavili na blagdanski stol

Osim što je sočan, aromatičan i beskrajno ukusan, Nina mu je dodala i preslatke uši, a zbog čega mislimo da će na najljepši mogući način ukrasiti i oplemeniti svaki blagdanski stol, kako okusima, tako i neodoljiim izgledom.

Sastojci

Za sam kruh:

  • 650 g glatkog brašna
  • 14 g suhog kvasca (dvije vrećice)
  • 200 g maslaca, otopljen
  • 180 g šećera
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 1 žličica soli
  • naribana korica jednog limuna
  • 100 g suhih brusnica
  • 100 g grožđica

Za uši:

  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 15 g žumanjaka (1 žumanjak jaja S veličine)
  • 150 g glatkog brašna
  • 10 g kakao praha, nezaslađen
  • prstohvat soli

Za royal icing:

  • 105 g bjelanjaka (oko 3-4 jaja)
  • 480 g šećera u prahu
  • puder roza boja (ja sam koristila Fractal u gelu, naziv Tan)
  • jestive šarene perlice

Priprema

Paska se peče u dubokom okruglom kalupu kakav se koristi i za panettone, a u nedostatku istog može poslužiti i kartonska posuda za pečenje promjera 18 cm ili lonac istih dimenzija, ukoliko smije u pećnicu i nema plastične ručke. Kalup za pečenje potrebno je namastiti, rubove pobrašniti, a dno obložiti papirom za pečenje. 

Kako bi se pripremio kvasac, potrebno je odvojiti 65 g brašna, kvasac i 115 g mlakog mlijeka pa sve pomiješati i poklopiti te ostaviti pola sata na toplom, a nakon što odstoji, dodajemo mu žumanjke, šećer i sol te rastopljen i prohlađen maslac, a zatim i preostalo mlijeko i brašno. 

Nakon što izradimo tijesto, ostavljamo ga da miruje pola sata prekriveno kuhinjskom krpom, a zatim mu dodamo sušeno voće po želji, u ovom slučaju grožđice i brusnice, pa oblikujemo kuglu i tijesto prebacujemo u pripremljeni kalup. Prije nego ga stavimo peći, pokrivamo ga i ostavljamo da miruje u kalupu još sat vremena (ili manje dok ne naraste duplo veće) te zarežemo tijesto na vrhu kako ne bi puklo tijekom pečenja.

Za to vrijeme zagrijemo pećnicu na 180 stupnjeva i kada se tijesto podupla kruh pečemo otprilike 50 minuta.

Royal icing

Royal icing pripremamo tek kada je kruh pečen, ohlađen i izvađen iz kalupa. Jedan dio ostavljamo za uši, a drugi prelijemo preko kruha.

Bjelanjke se istuče mikserom, a kada se zapjene, dodajemo šećer u prahu i miksamo dok se ne sjedini s bjelanjcima i ne dobijemo  kompaktnu i sjajnu glazuru.

Jedan dio potrebno je odvojiti za rozi dio na ušima te mu dodati malčice boje u gelu ili u prahu i pomiješati, dok drugim dijelom ukrašavamo uši kekse i sam kruh te ostavljamo da se glazura stisne. Kada glazuru prelijemo preko kruha, posipamo je šarenim  mrvicama te u kruh zabodemo uši, a da bi čvršće stajale, može se iza njih zabiti štapiće za ražnjiće.

Life&style Najšarmantniji uskršnji zečići: Slatkim švicarskim pecivima s grožđicama nitko ne može odoljeti

Uši (keksi)

Mikserom prvo izradimo maslac i šećer, a zatim im dodamo žumanjak te naposljetku vaniliju i sol.

Smjesi nakon toga dodajemo brašno i kakao pa sve dobro izradimo mikserom, a potom zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku pola sata. Za to vrijeme pećnicu ugrijemo na 180 stupnjeva i pripremimo lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.

Kada se ohladi, tijesto razvaljamo na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 4 mm, izrežemo ga u oblik ušiju te stavimo peći otprilike 9 minuta odnosno dok rubovi ne potamne.

Posjeti Miss7.24sata.hr