Neodoljivi sočni kolač od limuna hit je na Internetu, ima više od 3000 pozitivnih recenzija
- Bilo da se radi o neočekivanom posjetu ili sljedećem (dječjem) rođendanu: ovaj kolač je slatko rješenje
- Riječ je o jednom od popularnijih klasičnih kolača, koji je tako jednostavan, a opet tako sočan i neodoljiv
- Spravlja se jednostavno i brzo uz tek nekoliko sastojaka koje sigurno već imaš kod kuće
Popularni recept za kolač od limuna pronašli smo na najpopularnijoj njemačkoj internetskoj stranici za recepte chefkoch.de i odmah naletjeli na bezbrojne pozitivne kritike. Sa ocjenom od 4,76 (od 5 mogućih zvjezdica), više od 2000 komentara i više od 3000 ocjena, ovaj kolač korisnika StrawberryShortCake definitivno je vrijedi kušati. Tijesto se doista brzo i jednostavno spravlja, a nakon kratkog pečenja sve je spremno za posluživanje. Svježe kriške limuna, pistacije ili čak maline idealne su kao dodatak kolaču.
Ukusan je i u pravokutnom kalupu…
...ili u limu
Recept za kolač od limuna
Sastojci:
• 350 g margarina
• 350 g brašna
• 350 g šećera
• 1 paketić vanilin šećera
• 2 žličice praška za pecivo
• 6 jaja
• 3 limuna
• 300 g šećera u prahu
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 do 195 stupnjeva (gornji/donji grijač). Naribaj koru od tri limuna te iscijedi sok od dva limuna.
2. Tuci jaja zajedno sa šećerom dok smjesa ne postane fino pjenasta. Prosij brašno te postupno dodaj u smjesu jaja i šećera zajedno s vanilin šećerom, praškom za pecivo, korom od limuna i margarinom. Sve dobro izmiješaj da dobiješ glatko tijesto.
3. Tijesto ravnomjerno rasporedi na lim obložen papirom za pečenje (za četvrtaste komade) ili ga stavi u kalup za pečenje. Peci na srednjoj rešetki u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
4. Dok je kolač u pećnici, pomiješaj svježe iscijeđeni limunov sok i šećer u prahu kako bi napravila glazuru. Sok od limuna koristi štedljivo kako bi glazura ostala gusta.
5. Čim kolač izvadiš iz pećnice i još je topao, probodi ga više puta vilicom. To će učiniti kolač dodatno sočnim, jer se glazura može bolje upiti. Glazuru brzo premaži po toplom kolaču i ostavi da se potpuno ohladi.