Ne da ti se kuhati na godišnjem? Fettuccine Alfredo najbrža su tjestenina za spraviti
- Usred vrućeg ljeta nikome se baš previše ne kuha, a osobito ne neka komplicirana jela
- Za klasični Alfredo umak ne treba ti vrhnje, češnjak ili neki 'teški' sastojci, spravlja se za 15 minuta, a okus je fenomenalan
- Potrebna su ti samo dva sastojka i naravno, tjestenina (fettuccine) - vrlo jednostavno, a tako ukusno!
Fettuccine Alfredo omiljeno je talijansko jednostavno jelo, a potječe iz Rima. Ime je vjerojatno dobilo po Alfredu di Leliu, talijanskom kuharu za kojeg se kaže da je ovo jelo prvi puta spravio 1920-ih. Navodno je s ovom tjesteninom želio pomoći svojoj supruzi, oslabljenoj rođenjem njihova sina, da povrati snagu.
Recept za fettuccine Alfredo
Fettuccine Alfredo možeš spraviti za 15 minuta! Budući da jako ovise o okusu maslaca i parmezana, trebala bi se počastiti jako dobrim sirom i naribati ga svježeg.
Sastojci za 4 porcije:
• 500 g (svježih) fettuccina
• 150 g naribanog parmezana (čim kvalitetnijeg)
• 100 g maslaca
• svježe naribani papar
Priprema
1. Zakuhaj puno posoljene vode u velikom loncu. Svježe fettuccine skuhaj prema uputama na pakiranju da budu al dente.
2. Za to vrijeme u velikoj tavi polako otopi pola maslaca. Kuhanu tjesteninu prebaci iz lonca u tavu. Slobodno dodaj i vode od kuhanja tjestenine. Po tome pospi pola parmezana i sve dobro promiješaj na laganoj vatri.
3. Zatim u tavu dodaj preostali maslac i drugu polovicu parmezana. Brzo promiješaj, po potrebi dodaj žlicu vruće vode ako je tjestenina previše suha. Miješaj dok ne dobiješ kremasti umak koji potpuno oblaže tjesteninu.
4. Začini paprom i po želji malo posoli. Ali, budi oprezna sa solju jer je parmezan jako slan. Gotove fettuccine Alfredo odmah posluži u dubokim tanjurima.