Najbolje pizzerije u Zagrebu: od starih i provjerenih imena do novih zvijezda u svijetu pizza

Instagram @pizzeria_park
Vidi originalni članak
  • Već kad se čuje riječ 'pizza', kod većine nas se budi glad i razmišljamo kamo ćemo otići pojesti slasni komad ovog klasičnog talijanskog jela 
  • Kako ne bismo previše razmišljali, odnosno, da lakše s misli pređemo na djela, donosimo popis 8 vjerojatno najboljih pizzerija u gradu Zagrebu 
  • Od različitih vrsta tijesta, raznih načina priprema, mnoštva dodataka i varijanti pizza, svatko će zasigurno doći na svoje

Jedno od najomiljenijih i najpopularnijih jela na svijetu je definitivno njeno veličanstvo pizza. OK, znamo da je pizza nekada bila „jelo za siromašne“ u Italiji, gdje se na jednostavno tijesto „bacalo“ sve ono što se našlo u smočnici ili hladnjaku. Međutim, danas je pizza praktički „filozofija“, a  jednostavnost sastojaka, brza priprema i praktičnost pokazali su se kao dobitna kombinacija.

Danas je za vrhunsku, gurmansku pizzu, potrebno puno znanja, puno gurmanskih i kulinarskih vještina i kreativnosti. Time se vode i ovih 8 pizzerija koje smo stavili na naš doista relativno kratak popis, jer dobrih se pizza u Zagrebu u zadnje vrijeme može sve češće pojesti.  Međutim, za početak ćemo izdvojiti njih 8, a s vremenom ćemo s veseljem povećavati popis. Fermentirana, tanka ili debela tijesta, napolitana, razne vrste sireva, originalne talijanske namirnice ili lokalni sastojci? Nema da nema! 

Franko’s Pizza & Bar

Kad je riječ o hrvatskim pizzerijama, Franko’s Pizza & Bar proglašavan je najboljom pizzerijom u Lijepoj Našoj u proteklih nekoliko godina, a uvrstila se i među 50 najboljih u Europi, što je fantastičan uspjeh. Njihove pizze rade se od najkvalitetnijih talijanskih sastojaka, a postoji i opcija odabira tijesta za pizzu – možeš birati između prozračnog, „bumbastog“ napolitana tijesta ili tankog hrskavog romana tijesta. Franko’s Pizza & Bar nalazi se na adresi Kneza Branimira 71a, a njihova pizza za dostavu čeka te na nekoliko adresa. 

Al Dente

Restoran i pizzerija 'Al Dente' smjestila se u samom centru Zagreba, u Bogovićevoj ulici broj 5. Već je gotovo tri godine prava meka za ljubitelje talijanske kuhinje, prvenstveno pizza, ali i tjestenine. Poznati su po vrhunskim namirnicama te vjerojatno najkreativnijim kombinacijama okusa na pizzama u glavnom gradu. Tako u pizzeriji 'Al Dente'  možeš pojesti i pizzu sa zlatnim listićima, odležanim rib-eye steakom, tvrdim ovčjim sirom s komadićima tartufa i tako dalje… 

Karijola

Svi ljubitelji pizze (malo) starije generacije zasigurno znaju za pizzeriju Karijolu. Naime, to je vjerojatno bila prva pizzerija u Hrvatskoj koja je radila „malo drugačije“ pizze. Nakon pizzerije na Visu, otvorila se i Karijola u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici, a potom i ona u Vlaškoj. Karijolu odlikuje tanko i hrskavo tijesto i vrhunski sastojci na pizzi, a svakako bismo preporučili „pizzu Karijolu“, doista je fenomenalna i možemo reći da pionir „craft pizze“ u Hrvata, jer na meniju je već gotovo 15 godina – i uvijek je fina! Naravno, ne treba zanemariti niti druge pizze koje se tamo nude, a također su na meniju i sezonske pizze, koje već dugi niz godina oduševljavaju brojne goste. 

Duksa

Još relativno davne 2012. godine otvorena je prva pizzerija Duksa pokraj Maksimira. Nedugo nakon otvorenja svrstana je među najbolje pizzerije u gradu, a taj status uspješno drži do danas. Ono što cijelo vrijeme privlači brojne goste su vrlo prhka i tanka tijesta, ali i maštoviti prilozi koji idu na to – s nadasve originalnim imenima pizza. Druga pizzerija Duksa otvorena je na Bundeku u istoimenom centru, a šaljivo je nazvana „Isto Duksa“, a potom je otvorena i treća lokacija, „Opet Duksa“, na adresi Tkalčićeva 88.
Pizze s nazivima „Pol vrta u ovoj ima“, „Kad jaganjci NE utihnu“ „Koza nostra", „Kadulja s napaljenim cherryćima” ili „Ostalo mi taj dan u friđu“ samo su od nekih hitova koje nudi ova pizzerija. 

Life&style Novootvorena pizzeria Pizzaferaj u Splitu donosi nove okuse, od pizze s ramstekom nadalje

Park Pizza

Na adresi Martićeva 14d smjestila se pizzerija Park, mjesto gdje se pizze se pripremaju na originalan talijanski način, a krušna peć, hrskavo tijesto, originalni talijanski sastojci i povrće hrvatskih OPG-ova zaslužni su za fenomelane okuse i teksture. 
U ponudi su klasične pizze, „gourmet“ pizze nazvane po hrvatskim nacionalnim parkovima i „park“ pizze koje su imena dobile po zagrebačkim parkovima. Pizza iz Parka o kojoj se najviše priča? Definitivno ona s mortadelom i pistacijama. Namirnice koje nismo mogli ni zamisliti na pizzi sad su njihovu pizzu pretvorili u hit koji se mora probati. A ovdje se definitivno može pronaći za svaki ukus ponešto. 

Mrs. Fogg

Pizzerija Mrs. Fogg, supruga popularnog bara Mr. Fogg iz Martićeve ulice, smještena je u Novom Zagrebu, u Zapruđu, između poslovnih, stambenih zgrada i trgovina. Premda je mjesto možda za finu pizzeriju možda pomalo čudnovato,  Mrs.Fogg ostavit će svakoga bez daha - uređena je spektakularno. To je vjerojatno najbolje dizajnirana pizzerija u Zagrebu i šire, a svoj takozvani originalni „steam punk“ interijer genijalno nadopunjuje fenomenalnim pizzama. Što god da naručiš – nećeš pogriješiti! 

Pizzeria Zero Zero

U samom cetru grada, na Adresi Vlaška 35, možeš pojesti gotovo pa originalnu napuljsku pizzu. Specifičnost pizzerije Zero Zero je u tome što se svi sastojci uvoze iz Italije, a koristi se posebno brašno, namijenjeno isključivo za izradu tijesta za pizzu. Riječ je o sitno mljevenom brašnu tipa 00, po kojem je lokal i dobio ime Zero Zero. Super je da možeš gledati kako se pizza izrađuje, a varijanti okusa i priloga neće ti nedostajati. 

Fianona 

Pizzeria Fianona, smještena na zagrebačkom Laništu, otvorena je u listopadu 2006. godine i ubrzo nakon otvorenja svojom se kvalitetom nametnula kao jedna od vodećih, ne samo u novozagrebačkom kvartu, nego i cijelom Zagrebu. Interijer, kojeg potpisuje dizajner Filip Gordon Frank, spoj je tradicionalne rustikalne pizzerije sa elementima suvremenih dizajnerskih detalja kao takav odiše ugodnom i toplom atmosferom koja uz kulinarske specijalitete privlači brojne posjetitelje. Pizze smišljaju vlasnici uz pomno odabrane sastojke i vrhunsko osoblje koje im pomaže u spravljanju, tako da se pazi na svaki detalj. Premalo je ovdje mjesta da bismo nabrojali sve fantastične kombinacije pizza, ali svima je zajedničko jedno: traži se još! 

Life&style The Square Pizza Society nam je otkrio recept za svoje preukusne sirnice odnosno pince. Mljac!

Posjeti Miss7.24sata.hr