Muffini od banane i tamne čokolade spajaju najbolje - i zdravi su i ludo ukusni

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Ako dan želiš započeti ukusnim i zdravim jelom neka to bude muffin od banane i tamne čokolade
  • Ovaj recept obiluje zdravim namirnicama, a mogu ga konzumirati dijabetičari kao i osobe na bezgluteinskoj prehrani
  • Njegova izrada uistinu je jednostavna, a ukusni muffini na stolu mogu biti nakon samo 15 minuta pečenja

Muffin može biti i poslastica i zdrav način da započneš svoje jutro, naravno samo ako je napravljen s odabranim sastojcima. Onaj pripremljen od tamne čokolade i banane nametnuo se kao sjajno rješenje za sve one koji biraju jela koja su ujedno zdrava, a ukusna.

Life&style Istraživanje je otkrilo: Ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu

Premda su na sam spomen čokolade mnogima narasle zazubice, banane su zapravo glavne zvijezde ovog recepta. Jedna srednja banana osigurava 12 posto dnevne potrebe za vlaknima koji pomažu u pravilnom radu probave te kalijem koji se ponaša kao elektrolit i podržava srčani ritam te živčane i mišićne funkcije. Također, konzumacija banana pomaže u regulaciji krvnog tlaka te održavanju snažnog imuniteta.

Ako se poslužimo pjevačkom terminologijom, tamna čokolada bi u ovom slučaju bila sjajan prateći vokal. Nerijetko je uvrštava među superhranu, a kako prenosi Reader's Digest, pojedina istraživanja sugeriraju da nam može pomoći u zaštiti srca, smanjiti stres i upale, dok istovremeno poboljšava pamćenje, imunitet i raspoloženje, pa čak i podržava gustoću kostiju.

Life&style Čokolada za detoks: Vruća čokolada od koje ćeš smršavjeti? Da, doista postoji!

Autorica ovog recepta je Cynthia Sass, nutricionistkinja i autorica brojnih kuharica o zdravoj prehrani. Budući da je i sama dijabetičar, dobro joj je poznat izazov primpreme hrane koje će biti ukusna, a opet prigodna za konzumaciju onima koji pate od šećerne bolesti.

Kako bi ovaj desert učinila što zdravijim odlučila se za  javorov sirup bogat antioksidantima umjesto rafiniranog šećera, bijelo brašno zamijenila je onim od slanutka i badema, a umjesto maslaca koristila je maslinovo ulje. Kombinacija javorovog sirupa i maslinovog ulja daje muffinima vlažnu teksturu. Dobiveni desert prigodan je i za sve one koji konzumiraju hranu bez glutena.

Tvoke zdravlje Prezdrave su i čine super stvari za tvoje tijelo, no izgleda da chia sjemenke mnogi jedu pogrešno

Sastojci potrebni za izradu 12 muffina od banana i tamne čokolade:

¼ šalica slanutkovog brašna (besan)

¼ šalica bademovog brašna

1,5 žličice mljevenog cimeta

¼ žličica sode bikarbone

¼ žličica praška za pecivo

1/8 žličice morske soli

¼ šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja blagog okusa

¼ šalice čistog javorovog sirupa

1,5 žličice čistog ekstrakta vanilije

1 šalica kriški banane, podijeljena

¼ šalice nasjeckane 70% tamne čokolade

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješaj brašna od slanutka i badema, cimet, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i morsku sol. Uz pomoć blendera napravi smjesu od polovice narezanih banana, javorovog sirupa i maslinovog ulja. Kada su sastojci prožeti i glatka smjesa dobivena umiješaj je među suhe sastojke.

Izmiksaj preostale kriške banana te ih umiješaj u tijesto s nasjeckanom tamnom čokoladom. Ravnomjerno žlicom stavljaj tijesto u kalup za muffine koji je obložen papirnatim šalicama. Peci 15 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu muffina ne izađe čista.

Ps: Isti recept možeš izvesti ako umjesto slanutkovog i bademovog brašna koristiš bijelo brašno, no autorica ističe kako ćeš tako podići kalorijsku vrijednost ovog zdravog deserta.

Posjeti Miss7.24sata.hr