Mljac! Jedan tajni sastojak će tvojim palačinkama dati nevjerojatan okus
- Odmah da razjasnimo: ne, nije maslac ili ulje!
- U posljednje vrijeme su takozvane američke palačinke sve češće na stolovima i kod nas
- To nas ni ne čudi – preukusne su, a mogu se kombinirati s bezbroj namirnica i okusa – međutim, zbog jednog tajnog sastojka imat će fenomenalan okus i bez
Spravljanje domaćih palačinki može biti pomalo nezgodno. Kad su prozračne i lagane, nema ništa bolje za doručak. Ali, kad su gumenaste, kvrgave i zalijepe se za tavu, uh - tada i nisu baš najbolje. S druge strane, ako nemaš baš nekih dodataka za palačinke, postoji jedan jednostavan sastojak koji će tvoje palačinke pretvoriti iz dobrih u nevjerojatne.
Taj tajni sastojak je masnoća od slanine.
Možda se sjećaš staklene posude u kojoj je tvoja baka čuvala masnoću od prženja ili pečenja koja je obično stajala pored štednjaka dok je kuhala? E, upravo je to ta masnoća – „tajni“ sastojak koji će oplemeniti okus mnogih jela. Kako sačuvati mast nakon pečenja?
Vrlo jednostavno: isprži slaninu na masti u tavi. Izvadi potom prženu slaninu i pusti da se tava malo ohladi - oko 30 minuta (za to vrijeme možeš grickati pržene komade slanine). Zatim pripremi čistu staklenu teglicu ili keramičku posudu s poklopcem. Mast pažljivo procijedi kroz fino cjedilo ulijevajući ga odmah u staklenku. Procjeđivanjem ćeš dobiti čistu mast - bez zagorjelih komadića slanine. Pričekaj da se mast ohladi i stvrdne pa tek onda zatvori staklenku. Mast potom čuvaj u hladnjaku (može dugo stajati, praktički dok je ne potrošiš).
A potom spravi palačinke: zagrij tavu, ali umjesto da uljem ili maslacem premažeš tavu, dodaj masnoću od slanine. Zatim isprži palačinke kao što to obično radiš. Rezultat: palačinke su iznutra meke i sočne, hrskave su po rubovima i nadasve su ukusne. Dodaj nadjev po želji i uživaj.
POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":