Minimalistički raj uz more: Ovaj beach bar u izgubljenom zaljevu kraj Pule nas je u trenu osvojio

Lost Bay
Vidi originalni članak

Ljeti posebno uživam u otkrivanju novih sakrivenih uvala, plaža i preslatkih beach barova koji upotpunjavaju čitav ljetni doživljaj dobrom glazbom, chill vibrom i bogatom ponudom šarenih koktela. Ovog ljeta, sasvim slučajno, u potrazi za hladom i osvježenjem te bijegom od festivalske buke u glavnom gradu Istre, zalutala sam u jednu malu uvalicu u mjestu Štinjan, nedaleko od Pule. Nerado otkrivam ovaj skriveni gem, ali priča iza njega svakako zaslužuje biti podijeljena.

Kako je devastirana plaža postala jedna od najljepših istarskih uvalica

"Sve je počelo 2016. godine kada smo žena i ja šetali pse," priča mi Mario Krekman, vlasnik beach bara Lost Bay koji se nalazi u doslovno 'izgubljenoj' uvali u mjestu Štinjan. "Pronašli smo ovu prljavu i napuštenu pješčanu plažu koja je bila devastirana i prepuna smeća koje se tu, izgleda, gomilalo godinama. Bilo je tu razne plastike - štapići za uši, igle, najloni, čepovi, gume, koja se godinama miješala s pijeskom i kamenčićima," prisjeća se Mario kako je izgledao ovaj komadić raja prije 5-6 godina.

Life&style Najljepše klupice u Hrvatskoj: Ništa ne koštaju, a nude trenutke za pamćenje

Prekrasnu prirodnu uvalu s tirkizno plavim morem čovjek je, bez imalo srama i poštovanja prema prirodi, pretvorio u odlagalište otpada. 

Mario priča kako su odlučili kontaktirati grad s apelom da se ova lijepa, ali zapuštena plaža očisti. Grad je napravio par manjih akcija čišćenja, ali to nije bilo dovoljno da se plaža stavi u funkciju. "Tako smo došli do ideje da mi sredimo plažu i otvorimo eko & bio beach bar te da se fokusiramo na prirodu i prirodne materijale. Napravili smo projekt, prezentirali ga gradu i dobili koncesiju za beach bar LOST BAY koji ima dušu i koji se u potpunosti stopio sa prirodom," govori Mario.

Trebalo je šest mjeseci mukotrpnog rada i čišćenja da bi plaža napokon bila dostupna i čista za ljude i pse. Mario i prijatelji su odnijeli više od 55m3 smeća i građevinskog materijala kako bi uvala izgledala onako kako izgleda danas - čista i poželjna za kupanje.

Pohvale su dobili i od starijih mještana koji su se kao djeca ovdje kupali. "Rekli su nam da 20-tak godina nije bilo ovoliko ljudi na plaži i da smo je vratili u funkciju što nas je jako usrećilo i dalo snage da nastavimo dalje i ostvarimo što smo zamislili."

Lost Bay - prekrasan beach bar sačinjen od nekadašnjeg otpada s iste plaže

Prije dvije godine Mario je na plaži konačno otvorio beach bar imena Lost Bay. Kompletan namještaj i interijer izradili su ručno on i menadžer Dean Cerin, od drva koje su našli na istoj toj plaži i šumama oko nje. Na taj način, ne samo što su očistili plažu, već su nekadašnjem otpadu dali novu svrhu i iskoristili ga za stvaranje ovog preslatkog beach bara.

Upravo zato odlučili su da u baru neće koristiti nikakvu vrstu plastike što ga čini jednim od rijetkih zero waste barova u Hrvatskoj, a njihov moto je “NO PLASTIC IS FANTASTIC“.

Osim u kavi, prirodnim sokovima i koktelima, u izgubljenoj uvali pobrinuli su se da im, kako zalutali, tako i posjetitelji namjernici ne budu gladni. Prošle godine uveli su i malu kuhinju koja nudi sendviče, hladne salate, palačinke i soft ice cream. 

Beach bar je otvoren za sve posjetitelje, pa tako i životinje - naime, plaža je i službeno dog friendly. "Nadamo se da će vam se svidjeti naša priča i projekt te da ćete doći uživati s nama jer sve ovo smo napravili ZA VAS.  “EAT,DRINK,DANCE,SWIM" - poručuju Mario i Dean.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr