Medvjeđe šape: Starinski recept za prhke i aromatične šape, baš kao bakine
- Oblika ovih kolača jako nas je veselio u djetinjstvu - poput medvjeđih šapa
- Naravno, oduševljeni smo i okusom, bili i ostali
- Medvjeđe šape oduvijek su neizostavan kolač na blagdanskim trpezama. Zato donosimo recept koji uvijek uspijeva
Ako postoji recept koji baš svatko od nas ima u svojoj dragocjenoj kuharici s najdražim bakinim trikovima onda su to vrlo vjerojatno medvjeđe šape. Nekad skoro da nije bilo kuće u kojoj u danima prije Božića nisu zamirisale ove šapice posute šećerom u prahu, a mama i baka ih morale dobro paziti, da se ne pojedu već u prvom danu, vruće tek izašle iz pećnice. No za slučaj da si zagubila recept za medvjeđe šape ili cijelu bakunu koharice (oh, ne!) donosimo starinski recept za medvjeđe koji provjereno uspijeva.
I danas kad medvjeđe šape ugledamo na blagdanskom stolu obuzme nas taj topli, nostalgični osjećaj... Iako ove slatke kolačiće možemo brzo i jednostavno napraviti i sa moderni(ji)m kalupima, toplo se nadamo da imaš negdje sačuvane one bakine, kojima se šape oblikuju i koje se u obitelji čuvaju generacijama. Jer ništa ne može zamijeniti onaj poznati oblik medvjeđih šapa i kalupe u koje treba pažljivo utisnuti tijesto prstima oblikovati da ispadne šapica što ljepšeg oblika.
Kako je ovo savršeno za modeliranje pa ga možeš slobodno iskoristiti i za druge vrste keksića – garanirano će svima uspjeti!
Recept za medvjeđe šape:
Sastojci za medvjeđe šape:
- 300 g oštroga brašna
- 1/ vrećice praška za pecivo
- 170 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 120 g svinjske masti
- 1 jaje
- 1 - 2 žlice meda
- 1 vrećica vanilin šećera
- šećer u prahu
Priprema medvjeđih šapa:
Mljevene orahe izmiješaj s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravi udubljenje i stavi jaje, med, razmekšanu mast i vanilin-šećer, pa umijesi tijesto i ostavi da odstoji oko ½ sata na hladnom mjestu.
Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namaži svinjskom masti, pospi brašnom i puni pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisni kako bi otisak kalupa bio izraženiji.
Napunjene kalupe stavi na pleh i peci na temperaturi od 22 stupnja oko 20 minuta, dok ne porumene. Još vruće šape vadi iz kalupa i uvaljaj u šećerni prah.