Limun kuglice zvuče nam kao osvježavajuća, ljetna i lagana verzija fritula koju moramo isprobati prvom prilikom
- Limun kuglice oduševit će sve obožavatelje citrusa svojim hrskavim vanjskim slojem i mekanom slasnom unutrašnjosti
- Po svojoj će teksturi mnoge vjerojatno podsjetiti na naš obožavani klasik - fritule, ili bolje rečeno na limunastu, laganiju i puno manje masnu verziju fritula
- Najbolji dio cijele priče je što je priprema izrazito jednostavna i što su gotove u svega dvadesetak minuta
Konzumacija vitamina sea možda nam je ovih dana puno više na pameti od usavršavanja kulinarskih i slastičarskih vještina, no svi znamo da se upravo uz plažu i more nekako najslađe jede, a ove kuglice od limuna čine nam se kao savršena kombinacija slatkoće za kojom vječito žudimo i citrusnog osvježenja koje nam je u najvrućim danima toliko potrebno.
Vanjski sloj im je savršeno hrskav, unutrašnjost im je mekana kao duša, a po svojoj će teksturi mnoge vjerojatno podsjetiti na naš obožavani klasik - fritule. Uz dakako jednu bitnu razliku, a ta je da ove kuglice neće vježbati skokove na glavu u vruće ulje, pa ih možemo zvati limunastom, laganom i puno manje masnom verzijom fritula. Dovoljno ih je tek ubaciti u pećnicu na dvadesetak minuta!
🍋 Sastojci (za otprilike 24 komada)
- 2 jaja
- 60 g šećera
- 45 ml biljnog ulja
- 10 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250-270 g brašna
- korica jednog limuna
- sok od pola limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- šećer u prahu za premazivanje limun kuglica
👩🏻🍳 Priprema
1. U zdjeli miješamo jaja, šećer, biljno ulje, limunovu koricu, limunov sok, ekstrakt vanilije i prstohvat soli sve dok se dobro ne sjedine
2. Dodamo prašak za pecivo i postupno dodajemo brašno u smjesu, a zatim mijesimo tijesto dok ne postane glatko i lako se oblikuje. Tijesto treba biti malčice ljepljivo, a ako je potrebno, možemo malo namastiti ruke kako bismo lakše oblikovali kuglice
3. Zagrijemo pećnicu na 200°C
4. Od tijesta oblikujemo kuglice veličine oraha i potpuno ih uvaljamo u šećer u prahu, a uvaljane kuglice zatim slažemo na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između njih
5. Pečemo ih u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta dok lagano ne porumene, a samo trebamo pripaziti da šećer u prahu ne promijeni boju
6. Izvadimo limun kuglice iz pećnice i ostavimo ih da se potpuno ohlade prije posluživanja