Kuglof s kuhanim vinom savršena je blagdanska slastica za prave gurmane
- Sočni kuglof s preljevom od čokolade i kuhanim vinom – zvuči rajski, zar ne?
- Doista, ovaj kuglof neodoljivog je okusa koji podsjeća na Božić
- Ovaj kolač za sladokusce spravlja se jednostavno i brzo, a zasigurno će izmamiti mnoge zadovoljne osmijehe
Što kuhano vino i kuglof imaju zajedničko? Pomisao na to izmami nam odmah osmijeh na lice. Čokolada, sočni biskvit, kuhano vino, mhhh… Ovaj kuglof ne samo da se brzo priprema, nego sadrži i sve ono što Božić čini posebnim. Lijep je na izgled, jednostavan je za napraviti i bogat je okusom.
Recept za kuglof s kuhanim vinom
Sastojci:
• 300 g maslaca (mekog)
• 200 g šećera
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 4 jaja
• 300 g brašna
• 1 pakiranje praška za pecivo
• 2 žlice kakaa u prahu
• 125 mililitara kuhanog vina
• 125 mililitara vode
• ulje ili mast (za kalup)
• brašno (za kalup)
• 150 g čokoladne za kuhanje
Kuglof s kuhanim vinom - priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilatorska pećnica 160 stupnjeva).
2. Za tijesto muti maslac, šećer i vanilin šećer mikserom dok ne nastane kremasta smjesa. Umiješaj jaja. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i kakao te umiješaj u tijesto naizmjenično s kuhanim vinom.
3. Zakuhaj vodu i još vruću umiješaj u tijesto. Tijesto izlij u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof (zapremine 2 l) te poravnaj.
4. Peci u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta. Za probu probodi tijesto čačkalicom, a ako se tijesto više ne lijepi, kuglof s kuhanim vinom je gotov.
5. Izvadi, ostavi da se hladi u kalupu 10-tak minuta i zatim izvadi kuglof iz kalupa. Kad se ohladi, stavi kalup preko kuglofa kako se ne bi posušio, tj. da ostane sočan.
6. Rastopi čokoladu u posudi uronjenoj u vruću vodu i njome premaži kuglof. Ostavi da se preljev stvrdne pa zatim posluži.
Savjet: Kao alternativu preljevu od čokolade za kuhanje, kuglof s kuhanim vinom možeš preliti i preljevom od kuhanog vina i šećera u prahu. Za to pomiješaj oko 150 g šećera u prahu i 50 ml vina.